Törökország lesz a házigazdája a Szíriáról való tanácskozásnak

A 2011 óta tartó polgárháborúban 360 000 ember halt meg

Törökország, Oroszország, Franciaország és Németország vezetői szombaton Isztambulban találkoznak, hogy tartós politikai megoldást találjanak a szíriai polgárháborúra, és megmentsék a törékeny tűzszünetet a lázadók által megtartott északi tartományban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadja Vladimir Putyin orosz elnököt, Emmanuel Macron francia elnököt és Angela Merkel német kancellárt a konfliktusról tartandó csúcson.  A szíriai polgárháborúban 2011 óta több mint 360 000 embert öltek meg.

A megbeszéléseket egy nappal azután tartják, hogy a szíriai kormányerők megöltek hét civilt a felkelők utolsó nagy bázisában, Idlibben. A szíriai emberi jogi megfigyelőközpont szerint a legmagasabb a halálos áldozatok száma,  a múlt hónapban megkötött tűzszünet óta.

Oroszország a szíriai elnök Bashar al-Assad legnagyobb támogatója, míg Törökország a lázadók pártját fogja megállapodott egy ütközőzóna létrehozásában Idlib körül. Oroszország, Törökország és Irán már tárgyalt a szíriai konfliktusról, de ez az első eset, hogy az EU két legerősebb államát is bevonják a megbeszélésekbe. 

A török elnöki szóvivő szerint a legfontosabb cél, hogy előrelépést tegyenek a politikai megoldás felé és meghatározzanak egy útitervet. 

A bahraini biztonsági konferencián Jim Mattis amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy Oroszország nem tudja helyettesíteni az USA-t a térségben.

A megbeszélés három órakor veszi kezdetét.

(AfP)

Iratkozzon fel hírlevelünkre