Kövér László házelnök elindította Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát

Kósa Lajos kezdeményezésére, Kövér László elindította Demeter Márta felülvizsgálatát. Az LMP-s képviselő kizárása precend értékű lenne, 1990 óta nem került sor ilyesmire az Országgyűlésben.

Egy héttel Demeter Márta társelnökké választása után írta meg a Magyar Idők, hogy Kósa Lajos múlt heti indítványának eleget téve, Kövér László házelnök elindította az LMP-s képviselő nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárását az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál. Nem kizárólag ott fognak azonban vizsgálódni Demeter ügyében, ugyanis a Fidesz-frakció az ügyészségnél jelentette fel. Mint azt a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője, Kovács Katalin azt közölte,  személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt jelentették fel, de a Fidesz-frakció szerint több bűncselekmény gyanúja is felmerülhet az ellenzéki politikussal szemben.

Kövér László csütörtökön kapta meg Kósa Lajos indítványát. Amennyiben a polgári elhárítás kockázatot állapít meg a vizsgált személy kapcsán, a házelnök saját hatáskörben kezdeményezheti a bizottsági tag felmentését, amiről az Országgyűlés szavaz egyszerű többséggel. Ha pedig a képviselők támogatják a felmentést, úgy a bizottsági tagsága és a viselt posztja azonnal megszűnik. Demeter Márta kizárása precedens nélküli lenne, mivel bizottsági tagságától még senkit nem fosztottak meg 1990 óta

Mint ismeretes, az LMP-s képviselő október 16-án írásban kérdezte meg ”Hogy történhetett meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?”. Demeter a kecskeméti  légibázison való iratbetekintésre hivatkozva állította ezt, de hamar kiderült, hogy a repülőn nem a miniszterelnök lánya, hanem egy Cipruson szolgálatot teljesítő,  Orbán nevű tiszt utaztatta szabályszerűen kétéves gyerekét.

Demeter Márta aztán  ismét parlamenti írásbeli kérdésnek álcázva, egy kiképzési repülésen résztvevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. A HM államtitkára kiemelte: Maróth Gáspár a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, és a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Így ha utazott is volna a repülőn, azzal sem lett volna probléma, de nem utazott.

(Magyar Idők, MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre