Migránskaraván: Trump elnök csapatokat küldött a mexikói határra

Meg kell állítani a menedékkérőket

Az Egyesült Államok katonák százait rendelte a mexikói határra, hogy megerősítse azt, mivel Trump elnök elhatározta, hogy aláírja azt a rendeletet, amely menekültügyi kérelmet benyújtani szándékozó migránsok megállításáról szól.

 

A Fehér Ház elkészítette az elnöki végrehajtási rendeletet, amely megakadályozná főleg Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból a karavánban az USA felé tartó migránsoknak, hogy törvényesen keressenek menedéket az USA-ban. Ha aláírják, akkor ez lesz a legkeményebb intézkedés, amely a dél felől érkező migránsok áradatának megállítását szolgálja.

Törvény szerint, az amerikai határra érkezett bevándorló kérhet menedékkérelmet, ha hitelesen bizonyítani tudja a “hiteles félelmet”, mely szerint erőszak áldozata lesz, ha hazatér. Sokan a karavánban azt mondják, hogy banda vagy kartellek elől menekülnek hazájukban.

Jim Mattis védelmi miniszter tegnap éjjel 1000 katonát rendelt a határok védelmének megerősítésére. 

Trump elnök a rendelettel megnöveli hatalmát abban a tekintetben, hogy széles mérlegelési jogkört ad a kezébe a külföldiek belépésének kérdésében és kizárják azokat a menedékérelem lehetőségéből, akiket a határon fogtak el. Trump azt állította, hogy a karavánt a demokraták finanszírozzák és közel-keleti szélsőségesek is vele tartanak az Államokba. Nincs bizonyíték arra, hogy szélsőségesek lennének a karavánban.

Az elnök még azt is mondta, hogy a karaván a fényes bizonyíték arra, hogy Amerikának szigorítania kell a bevándorlási törvényein.

(Times)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!