Mégis átállunk a téli időszámításra

Október 28-án, vasárnap hajnalban hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani az órát, akkor kezdődik ugyanis a téli időszámítás.

A Bloomberg értesülései szerint csak 2021-ben törölnék el az óraátállítást az Európai Unióban. Egy javaslat szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a télit választóknak ugyanazon év október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát.

Korábban azt lehetett várni, hogy már jövőre megszűnik az óraátállítás, az Európai Bizottság ugyanis ezt javasolta, a friss jogalkotási terv azonban több időt ad a tagállamoknak. A kidolgozott menetrendet az EU-csúcson adták oda a tagállamoknak.

Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos szeptemberben kifejtette: “Javaslatunk értelmében jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata. Ez az igen ambiciózus ütemezés lehetővé teszi a polgárok számára, hogy késedelem nélkül élvezhessék az intézkedés előnyeit. Már most felkérjük a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket egy unión belüli összehangolt megközelítés biztosítása érdekében.”

Úgy tűnik, hogy az ütemezés mégsem valósul meg, a tagállamoknak több időre van szükségük az óraátállítás eltörléséhez.

Ha Magyarország a nyári időszámítást választja az új rendszerben, akkor december végén és január elején nagyon későn, 8 óra 30 perc körül kel majd fel a nap, cserébe viszont nem lesz olyan nap az évben, amikor sokkal korábban menne le a nap, mint délután 5 óra. Téli időszámítás alkalmazása esetén felkészülhetünk nyáron a hajnal 4 előtti napfelkeltékre.

(Portfolio.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre