Novák Katalin: folyamatosan nőtt az örökbefogadások száma az elmúlt években

2017-ben több mint ezer gyermeket fogadtak örökbe, ez 36%-os emelkedést jelent.

Harminchat százalékkal emelkedett az örökbefogadások száma, míg 2010-ben 754, 2017-ben már 1025 gyereket fogadtak örökbe, ami 36 százalékos emelkedést jelent – jelentette be Novák Katalin,  az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta: a kormány a döntései során az örökbefogadott gyereket a vér szerinti gyerekkel azonos értékűnek tekinti.

Az örökbefogadókat érintő intézkedéseket ismertetve elmondta, hogy bevezették a 3 évesnél idősebb gyereket örökbefogadóknak járó örökbefogadói gyest, megvalósult az örökbefogadások utánkövetése, hogy lássák, hosszú távon is biztonságos közegben van-e a gyerek. Szólt arról is, hogy az örökbefogadói tanácsadókat “beemelték” a pedagógus életpályába, nyílt örökbefogadás pedig már csak a gyermekvédelmi rendszeren keresztül történhet. Úgy fogalmazott, talán nem esik elég szó az örökbefogadásról, pedig nagy tisztelet jár azoknak, akik egy nem vér szerinti gyerekért is vállalják az életre szóló felelősséget.

Novák Katalin mindezt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) díjátadó ünnepségén mondta el, ahol a Mindent köszönök! – élettörténetek az örökbefogadásról című pályázat díjait is átadták.  Mint azt Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke kiemelte, az egyesület mindig valami mellett foglal állást, ezúttal az élet igenlése mellett álltak ki. A pályaművek megmutatják, milyen sokat tud adni egy családnak, ha gyermekre talál, és milyen sokat jelent egy gyereknek, ha családra lel – fogalmazott az elnök. Az egyesület elnöke az 55 pályázónak megköszönte, hogy a nehéz téma ellenére is betekintést engedtek az életükbe, küzdelmeikbe és örömeikbe.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre