Kameruni püspök: Afrika példa az egyház számára

Kameruni püspök: Afrika példa az egyház számára

A fiatalokkal kapcsolatban az afrikai kontinens állhat példaként az egyház előtt - mondja Andrew Nkea Fuanya kameruni püspök, a Vatikánban zajló szinódus résztvevője. Hangsúlyozza: a családok és a hagyományos értékek védelme hozzájárul, hogy templomai zsúfolásig tele vannak vasárnap.

A fiatalokkal kapcsolatban az afrikai kontinens állhat példaként az egyház előtt – nyilatkozta Andrew Nkea Fuanya kameruni püspök a vatikáni szinódussal kapcsolatban a Catholic World Reportnak. A főpap kitért arra: annak, hogy egyházmegyéjében zsúfolásig tele vannak a templomok, részben a családokkal való törődés az oka, de megemlítette a hagyományos értékekhez való ragaszkodást, valamint a közösségek erejét is. 

Hangsúlyozta: fontos a hagyományok továbbörökítése a fiatal nemzedékek számára, ezért is kell kiemelten foglalkozni a család védelmével. Noha a szinódusnak – melynek témája a fiatalok helyzete – globális válaszokat kell megfogalmaznia, Afrika hasznos példákkal jár Európa előtt e téren, amelyet az öreg kontinens megfontolhat – nyilatkozta a püspök. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem arra van szükség, hogy Afrika oldja meg Európa problémáját, hanem arra, hogy az egyház segítsen a fiatalok problémáinak megoldásában világszerte. 

Arra, hogy az LMBT kifejezés kerüljön-e be a szinódus záródokumentumába, nemmel válaszolt, mondván; egyházmegyéje fiataljainak kilencvenkilenc százaléka megkérdezné tőle, hogy “mi ez?”. Hangsúlyozta: a szinódusnak egyáltalán nem célja új tanítást kialakítani, sokkal inkább arra törekednek, hogy az evangéliumoknak megfelelő tanítást elmélyítsék.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre