MNB: rossz szerkezetű a magyarországi banki profit

A jegybank legutóbbi elemzésében arra hívja fel a figyelmet Nagy Márton, a jegybank alelnöke és Banai Ádám igazgató, hogy a magyar bankrendszer magas költségszinttel és részben ezért drága pénzügyi szolgáltatásokkal, hitelekkel működik.

A szerdai elemzésben foglaltak szerint, régiós összevetésben is magas a bankrendszer jövedelmezősége, profitja Magyarországon. A szerkezete ugyanakkor nem egészséges, nemzetgazdasági szempontból nem megfelelő, mivel egyaránt nagyon magas a bevételi és a kiadási oldal a mérlegfőösszeghez viszonyítva.

A magas költségszint egyik fő oka a magyar bankrendszer a lényegesen alacsonyabb hitelállománya Többekközt a hazai bankrendszer GDP-arányos hitelállománya lényegesen alacsonyabb, mint például a cseh bankrendszeré. Ennek megfelelően a hazai bankrendszer méretének – penetrációjának – felzárkózása a régiós átlaghoz különbségnek nagyjából a felét eltüntetné. A másik feléhez a hazai bankok összeolvadása, tudatos költségcsökkentése, valamint hatékonyságának növelése szükséges, amely mérsékelheti az ügyfelek terheit, így csökkenhetnek a pénzügyi szolgáltatások, hitelek árai – írták elemzésükben.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre