Százötvenmillió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le Magyarországon

2018. október 9. és 16. között a világ 116 országában az Interpol irányítása alatt szervezett akció keretében 500 tonna, összesen 4 milliárd forint értékű hamis tablettára bukkantak a hatóságok. Ebből Magyarországon több mint 150 millió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le – mondták el a gyógyszerhamisítás elleni XI. Pangea nemzetközi akcióhét keretében.

Magyarországon 180 ezer hamis tablettát és 400 tasaknyi egyéb hamis gyógyszert vagy gyógyhatásúnak mondott terméket találtak a hatóságok, köztük inzulint, illetve altató és fájdalomcsillapító tablettákat is – tette hozzá. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület munkacsoport-vezetője ezért kihangsúlyozta, hogy az akcióhétnek a hamis gyógyszerek kiszűrésén túl az is célja volt, hogy az emberek figyelmét felhívják az ilyen készítmények használatának veszélyére.

Molnár Tamás, a Pénzügyminisztérium vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozottan figyeli az internetes kereskedelmet és a többi között a repterekre érkező szállítmányokat is a hamis gyógyszerek kiszűrése érdekében.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!