Ateista mozgalomnak köszönhetően szűnnek meg az imaalkalmak egy amerikai városban

A havi rendszerességgel megrendezett imaalkalmaknak a shreveporti rendőrség adott otthont. Többé nem szervezhetnek és nem is reklámozhatnak hasonló, városi szintű eseményeket az állam egyik legnagyobb ateista csoportjának panasza nyomán.

 

Az Alan Crump, baptista lelkész és rendőrfőnök által vezetett Shreveport Police Department beleegyezett, hogy többé nem szerveznek imaalkalmakat, miután levelet kaptak a wisconsini székhelyű Freedom From Religion Foundationtől (FFRF, Szabadság a Vallástól Alapítvány).

A levelet augusztus végén küldték, és az imaalkalom szervezése valamint hirdetése ellen tiltakoztak benne. A rendőrség egy másik, úgynevezett Pastors on Patrol nevű programja viszont megmarad, amiben 20 lelkész vesz részt.

Egy Facebook-bejegyzés szerint, mely az eseményt hirdette, a havi imaalkalmakat a város közösségének, a rendőrségi és közösségi vezetőknek az egységéért ajánlották fel.

Az FFRF viszont nem csupán az eseményeknek szeretett volna véget vetni, hanem a rendőrök lelkészségi programjának is.

A szekuláris szervezet, mely az egyház és az állam szigorú különválasztásáért tevékenykedik, arra hivatkozik, hogy a rendőrségi osztály részvétele az ezen események körüli tevékenységekben megszegi az Egyesült Államok Alkotmányának Első Módosításában foglaltakat, mivel részrehajlást sugall a hívő polgárok felé a nem hívőkkel szemben.

A The Shreveport Times szerint William Bradford városi ügyész múlt héten megerősítette, hogy az osztály többé nem rendez imaalkalmakat. A rendőrtiszteket azonban továbbra is várják azon alkalmakra, melyeket a közösség tagjai szerveznek. Bradford az újságnak úgy nyilatkozott, hogy olyan dolgokat kell gyakorlatba ültetni, melyek nem idegenítenek el bizonyos csoportokat egymástól.

Az FFRF kérése ellenére, a város nem tervezi felfüggeszteni a lelkészségi programot, amely így megmaradhat a jövőben, míg az imaalkalmak nem. 

 A rendőrség weboldala alapján, a programban részt vevő lelkészek több vallási felekezetből származnak és a járőrözések során együtt tartanak a tisztekkel. A járőrözés során vigaszt és tanácsot nyújtanak a tiszteknek és a polgároknak, akikkel érintkeznek. Sok esetben a jelenlétük ellenséges helyzeteket is képes megbékíteni, főleg akkor, ha a lelkészek a templomukhoz közeli térségben tevékenykednek. A lelkipásztorok jól ismert és köztiszteletben álló emberek, akik fontos szerepet játszanak a rendőrök és állampolgárok együttműködésének segítésében.

Habár a város nem függesztette fel a lelkészségi programot, Sam Grover, az FFRF tanácsosa a The Shreveport Timesnak elmondta, hogy az alapítvány elégedett a változtatásokkal.

Az országszerte 32 000 taggal rendelkező FFRF rendszeresen helyezi nyomás alá a helyi hatósági szerveket és iskolákat, hogy megállítsák minden érzékelhető formáját a vallásos összefonódásnak.

Az ateista csoportnak Georgiában is voltak sikerei, ahol egy iskolával megtiltatták, hogy a helyi lelkipásztor a gimnázium focicsapatával együtt imádkozzon – később azonban rendkívül frappáns válasz érkezett a tiltásra.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: Christian Post

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre