Potápi: meg kell őriznünk a nemzeti függetlenséget

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint az a legfontosabb, hogy a magyarok a következő évtizedekben is megőrizzék függetlenségüket.

Potápi Árpád János az 1956-os forradalom 62. évfordulóján a Tolna megyei Nagymányokon rendezett keddi megemlékezésen azt mondta: 1956 lehetőséget teremtett az 1989-es demokratikus átalakulásra, ez pedig lehetővé tette, hogy “az éppen száz éve szétszakított nemzetrészek” békés módon, közjogi értelemben újra egyesülhessenek.

Megjegyezte: a magyar közösségek világszerte megemlékeznek az államalapításról, az 1848-as szabadságharcról, illetve az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Azok, akik a forradalmakban az utcákra mentek, és bátran ellenszegültek világhatalmaknak, nemzeti függetlenséget, szabadságot és az ország felemelkedését akarták elérni. Ez volt a cél az államalapítás idején is – fűzte hozzá.

Az államtitkár kiemelte: az 1956-os forradalom előzménye volt a vesztes második világháború, több népcsoport erőszakos eltávolítása, a zsidók deportálása, a németek kitelepítése, a málenkij robot, egymillió ember hadifogságba hurcolása és bebörtönzése, az erőszakos diktatúra kiépítése. Egy évtized alatt olyan társadalmi változások mentek végbe az országban, amelyek nem voltak beilleszthetőek a magyarság addigi történelmébe.

1956 októberében több városban megkezdődött a szervezkedés, amelynek lényege az volt, hogy a társadalmat demokratikus módon kell átalakítani. Potápi szerint a békés tüntetésekből nem lett volna forradalom, ha a hatalom nem nyúl erőszakhoz, és az első nap nincs száz halottja a megmozdulásnak.

1956 októberében Magyarország kimondta, hogy önálló, független országként kíván megmaradni Európában. A forradalmat néhány hét alatt le tudták törni, viszont “az elvetett magok kikeltek”, mert 1956 is kellett ahhoz, hogy 1989-90-ben demokratikus módon alakítsuk át Magyarországot – hangsúlyozta.

Arról is szólt, hogy 1956-ban tömegek menekültek el, pedig ha tudásukat, szorgalmukat az ország szolgálatába állították volna, Magyarország nem itt tartana, hanem “sokkal gyorsabb lett volna az a fejlődés, amely az elmúlt években tapasztalható”.

1956-hoz hasonlóan ma sincs más feladatunk, mint “békés körülmények között az ország nemzeti függetlenségét megőrizni, a következő generációknak mindazt a tudást, mindazokat a hagyományokat átadni, amit szüleinktől kaptunk” – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a város művelődési házában tartott ünnepségen.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre