Az elemzők szerint fajsúlyos volt Orbán beszéde

Elemzők szerint Orbán Viktor miniszterelnök október 23-ai ünnepi beszédében a jövő évi európai parlamenti választás tétjét fogalmazta meg. A kormányfő arról beszélt, hogy az emberek egy birodalmi Európa és a szabad nemzetek szövetsége közül választhatnak majd, ezek közül az utóbbi mellett érvelt. 

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont csoport vezetője kedd délután az M1 aktuális csatornán azt mondta: szóhasználatát és politikai erejét tekintve is erős beszédet mondott a kormányfő. Kiemelte továbbá, hogy a Terror Háza Múzeum előtt tartott rendezvényen sokan vettek részt, Brüsszelben ritkán tartanak olyan nagygyűlést, ahol fele ennyien vannak.

Lánczi Tamás, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója kiemelte: a bevándorlás az egyik legfontosabb eszköz, amellyel a nemzetállami akaratot megpróbálják megtörni. Az elemző kitért arra is, hogy Magyarországnak egyre több szövetségese van: a V4-ek mellett már Olaszország és talán már Románia is Magyarországgal ért egyet.  

Mindenki érzi a tétet. Akinek féltenivalója van Európában, szépen lassan beáll a magyar zászló mögé” – fogalmazott Lánczi Tamás.
Mint mondta, az ünnepi beszéd értékes kommunikációs felület a miniszterelnök számára, ilyenkor a következő politikai célról, feladatról beszél, amely most a jövő évi EP-választás.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!