A feszültségek továbbra is maradnak Etiópiában az új miniszterelnök intézkedései ellenére

Hiába a pozitív változások, melyeknek alapjait az új etióp miniszterelnök, Dr. Abiy Ahmed Ali fektette le, a politikai és etnikai feszültségek továbbra is jelen vannak az országban. Örvendetes azonban, mennyire termékeny a miniszterelnök hozzáállása.

 

Ahmed miniszterelnök meggyőződése, hogy a demokrácia Afrika, és különösen Etiópia változásának a kulcsa. A Mengisztu Hailé Mariam féle (etióp államfő, az etióp “vörös terror” vezére) Marxista-Leninista rezsim 1974-ben kezdődött, miután a monarchiát megbuktatták. A ’80-as évek végén befejeződő polgárháborúk végeztéig, és az ország ’90-es évek elején meginduló demokratizálódásáig, a majd két évtizedes brutális erőszakkal kormányzó diktatúra mélyen bevéste a szocializmust az etióp társadalom emlékezetébe.

A mai napig okoznak nehézségeket az ezen ideákkal való küzdelmek. Etiópiának csupán állami tulajdonban lévő bankjai vannak és nincs tőzsdéje. Minden híradási és távközlési technológia az állam kezében van, így a sajtó, vagy a tiltakozások hangjai is szűrve vannak. A Reporters Without Borders (Riporterek Határok Nélkül) 180-ból a 150. helyre sorolja Etiópiát a sajtószabadság durva megsértései miatt. 2009-ben egy olyan törvény lépett életbe, mellyel újságírókat hosszabb ideig is fogságban tarthatnak mindenféle büntetés nélkül.

Ezen súlyos problémák ellenére Ahmed miniszterelnök úr hisz abban, hogy a demokrácia segítségével erős és virágzó nemzet lehetnek. Egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ők nem csupán elvi szinten szeretnék a demokráciát használni, hanem sokkal inkább gyakorlati célra, az ország helyzete megváltoztatásának ügyében. Friss miniszterelnöksége alatt neki is látott a változtatások kieszközlésének. Hivatalának első hat hónapjában véget vetett az Eritreával való évtizedes háborúskodásnak, oldotta az Egyiptommal való feszültségeket, és jelenleg a választási rendszer hibáin dolgozik. 

Reméljük a későbbiekben is folytatódni látjuk majd ezt a vonalát a nyitottságnak és demokráciának Etiópiában, hogy az emberek végre szabadon kifejezhessék véleményüket, gondolataikat és nem utolsó sorban, a hitüket.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: International Christian Concern, BBC