Büntetőeljárást indítottak a magyarellenes kárpátaljai plakátok miatt

Nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása miatt indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség a hétvégén a megye több járásában kihelyezett magyarellenes óriásplakátok ügyében - jelentette hétfőn az Ukrinform ukrán hírügynökség, az ügyészség sajtószolgálatára hivatkozva.

A Kárpátalja megyei ügyészség közlése szerint október 20-ra virradóra ismeretlenek provokatív tartalmú plakátokat helyeztek el Kárpátalja több községében. Folyik a bűncselekményhez köthető személyek felderítésére irányuló nyomozás – tudatta a hatóság, amely szerint az ügyben nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása címén indított büntetőeljárást, az ukrán büntetőtörvénykönyv 161. cikkének 1. része alapján.

Szombat reggelre ismeretlenek Ungvár, Munkács és Beregszász környékén a főutak mellett óriásplakátokat helyeztek el a kárpátaljai magyar közösség három vezetőjének arcképével, nevével és az őket szeparatistának nevező ukrán nyelvű felirattal.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó szerint orosz titkosszolgálati provokáció a magyarellenes óriásplakátok kihelyezése a megyében.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy még mindig van lejjebb az ukrán-magyar kapcsolatokat illetően – hangzott el az M1 Ma este című műsorában. Kijev folyamatosan negligálással reagált az eseményekre, tehát azt mondják, hogy ezek nem fontos események – mondta a műsorban Fedinec Csilla, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Elmondta: ez látszik többek között például a külügyminiszter reagálásából is, aki azt mondta, hogy ha jogtalanság történt, majd a rendőrség intézkedni fog. Emellett látszik abból is, hogy az oktatás tekintetében folytatott tárgyalások semmiféle előrelépést és megoldást nem mutatnak. Hozzátette: ezek a tendenciák csak fokozódni látszanak, és elmondható az, hogy jelenleg propagandaháború zajlik Oroszország és Ukrajna között, aminek Magyarország csupán egy mellékszereplője. A magyarellenes plakátkampányhoz kapcsolódóan Fedinec elmondta: ésszerűtlen azt gondolni, hogy ezek spontán akciók, tekintve ezek sűrűségére és arra, hogy profi módon meg tudják oldani. Ezek nem hivatalosan kihelyezett plakátok, mégis szakszerűen előállítottak, a megfelelő helyen elhelyezve. Hangsúlyozta: a plakátok kihelyezését senki nem akadályozta meg.

(MTI, hirado.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre