Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

A héten minden napra jutott egy történés Demeter Mártáról. Tegnap társelnökké választották, ma nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezik.

Kósa Lajos vasárnapi debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, szerdán levélben kéri Kövér László házelnöktől a felülvizsgálat megindítását. Hozzátette: a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként biztosítania kell a testület törvényes működését, ezért kötelessége ezt a lépést megtenni, miután Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé.

Mint ismeretes, az LMP-s képviselő október 16-án írásban feltett kérdésnek álcázva állította, hogy a kecskeméti légibázison való iratbetekintésből úgy tudja, a miniszterelnök lánya utazott haza Ciprusról egy honvédségi Aurbus-szal. Hamar kiderült azonban, hogy Demeter egy álhírt generált:  a repülőn nem a miniszterelnök lánya, hanem egy Cipruson szolgálatot teljesítő,  Orbán nevű tiszt utaztatta szabályszerűen kétéves gyerekét. Demeter erre aztán ráduplázott, amikor szintén írásbeli kérdésnek álcázva, egy kiképzési repülésen résztvevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt.Kiderült, hogv a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, és a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a repülőn, de akár utazhatott is volna.

Bár Demetert saját pártja is arra kérte, hogy kérjen bocsánatot a hírbe hozott felektől, ezidáig nem történt meg. Demetert – mivel egyedül indult – szombaton pártja, az LMP társelnökévé választották.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre