A társadalmi hasznosság érdekében fektettek be milliárdokat

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE), valamint az Európai Beruházási Alap (EIF) 6,25 milliárd forint tőkebefektetéssel Social Impact Fund elnevezéssel társadalmi hasznosságú tőkealapot indít.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Bernáth Tamás, az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója beszélt az új, Közép-Kelet Európában egyedülálló tőkealapról. Mint azt elmondta, bár elméletileg minden befektetésnek társadalmilag hasznosnak kellene lennie, akadnak ellenpéldák is. Korábban olyan befektetési alap is létezett a világon, ami Vice Fundnak, vagyis Bűn Alapnak nevezte magát. Ez kifejezetten olyan iparágakba fektetett be, amelyekről a társadalom többsége azt gondolja, hogy egy nem annyira helyes befektetési út. Ilyen iparág például a fegyverkereskedelem.

A most létrehozott tőkealap ennek ellenkezőjét szeretné megvalósítani. Olyan elemeket szeretnének kiemelni a befektetési lehetőségekben, amik hosszabb távon olyan társadalmi hasznosságot hordoznak, amelyek nem okvetlenül és azonnal forintosíthatók. A pozitív társadalmi hatás sokféle lehet, hiszen a bizonyos élethelyzetben lévő munkavállalók (50 év felettiek, vagy gyermeküket egyedül nevelő édesanyák) segítése, számos, egészségmegőrző vagy gyógyító orvosi eszköz gyártása, csökkent munkaképességű emberek alkalmazása vagy környezetvédelmi, illetve zöld energia termékek és szolgáltatások előállítása mind-mind beletartozik a társadalmilag hasznos befektetések körébe.

Amennyiben ilyen cégeket találnak, akkor egyértelmű, hogy hosszútávon a forintban mért hatásnál nagyobb, szebb célért tudnak dolgozni – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Eddig is az állam feladataihoz tartozott az, hogy a társadalom minden tagját felkarolja, akár befektetési értelemben is – hangzott el a felvetés a műsorban. Bernáth Tamás elmondta, az állam jelenleg is ezt csinálja, az MFB-n keresztül is, hiszen a bank egy állami tulajdonú bank.

Hozzáfűzte azt is, hogy az államnak általános kötelezettsége az, hogy a társadalmi hasznosságra figyeljen, a piacnak pedig az, hogy hozamot termeljen.

Bernáth szerint ez a kettő tud úgy metszetet produkálni, hogy legyen társadalmi hasznosság és hozam is. Egy ilyen tőkealap nem veszi át a demográfiai törekvések költségvetési feladatát és munkaerőpiaci szerepét, azonban mégis felmutat egy olyan lehetőséget, ahol a magánemberek jól felfogott üzleti érdekből is ezeket a csoportokat tudják bevonni a munkaerőpiacra, vagy olyan találmányokba tudnak befektetni, amik az emberek életét szebbé és jobbá teszik – emelte ki Bernáth. A vezérigazgató elmondta: a társadalmi hasznosság és a pénzügyi hozam tökéletesen egybe vág az MFB-csoport küldetésével, azonban az is igaz, hogy konkrétan ezt a fajta befektetési céltársaság-csoportot eddig nem derítette fel még senki.

(hirado.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre