Angela Merkel koalíciós kormánya nagy bajban, ez azt jelenti, hogy Európa is

Akár heteken belül összeomolhat a német kormány, de legkésőbb decemberre jósolják Angela Merkel távozását. A jóslatok szerint egy német kormány nélküli Európa rendkívül sebezhetővé válik.

A bajor CSU 52 év után hatalmas ütést szenvedett el a választásokon. A szociáldemokraták (SPD) az ötödik helyet szerezték meg, elvesztették támogatójuk felét. Úgy tűnik a párt belépett egy hosszú és lefelé tartó spirálba. Sok elemző szerint ez annak az eredménye, hogy még márciusban egy újabb nagykoalíciót alakított Angela Merkel (GroKo a német beceneve a nagykoalíciónak).

Merkel kormányának összeomlása akár néhány héten belül bekövetkezhet, ami komoly következményekkel jár a kontinensre nézve. Figyelembe véve a Brexit tárgyalásokat és az új olaszországi válság felé mutató jeleket, egy német kormány nélküli Európa rendkívül sebezhetővé válik.

A bajor választások megmutatták, hogy a zöldek lettek az SPD baloldali alternatívái. Az AfD 10%-os eredménye viszont elmaradt a közvélemény-kutatásokon mért 16%-os eredménye mögött. Országosan nézve viszont a német közhangulat megváltozását mutatja, hogy a kereszténydemokrata testvérpártok folyamatosan veszítenek teret az AfD-vel szemben.

Ez egyértelműen arról szól, hogy a kancellár 2015-ben több mint 1 millió menedékkérőt fogadott be a német polgárok akarata ellenére. Ehhez jött még, hogy a takarékos németek szerint az ő pénzüket adja oda a déli országoknak, akik rosszul gazdálkodnak.
Az SPD most szörnyű választás elé került, vagy marad egy olyan koalícióban, amit a választók gyűlölnek, vagy új választások jönnek, amelynek a kimenete meg még rosszabb lehet, mint amilyen a tavalyi volt.

A hónap vége előtt azonban nem történik majd érdemi változás. Október 28-án lesznek Hessenben a választások, amely ha hasonló lesz a bajorhoz, akkor akár új választásokhoz is vezethet, vagy Merkel asszony kénytelen lesz a zöldekkel kisebbségi kormányt irányítani.

Bárhogy is alakulnak a dolgok a kancellár asszony már nem sokáig marad pozíciójában. Pártjának bizonyos idősebb tagjai szerint a CDU decemberi kongresszusán vissza kell lépnie pártvezetői pozíciójából. A valószínűsíthető utódja Annegret Kramp-Karrenbauer-nek így lesz lehetősége felkészülni a következő választásokra. Ez nem tűnik úgy, hogy sokat hozna a CDU konyhájára. A mai németek ellenszenvvel viseltetnek a karizmatikus vezetőkkel szemben, de Kramp-Karrenbauer asszony még próbára teheti őket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre