Németh Szilárd: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázat

Demeter Márta egy hét alatt két érzékeny, katonai információt is kiszivárogtatott és meghamisított. Németh Szilárd papírokkal igazolta az LMP-s képviselő hazugságait.

Demeter Márta LMP-s képviselő duplázott a héten, mint azt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, kétszer is nem nyilvános, érzékeny katonai információt szivárogtatott ki és hamisított meg.

Mint ismeretes, az LMP-s képviselő október 16-ánírásban kérdezte meg ”Hogy történhetett meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?”. Demeter a kecskeméti  légibázison való iratbetekintésre hivatkozva állította ezt, de hamar kiderült, hogy a repülőn nem a miniszterelnök lánya, hanem egy Cipruson szolgálatot teljesítő,  Orbán nevű tiszt utaztatta szabályszerűen kétéves gyerekét.

Demeter Márta aztán  ismét parlamenti írásbeli kérdésnek álcázva, egy kiképzési repülésen résztvevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. A HM államtitkára kiemelte: Maróth Gáspár a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, és a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Így ha utazott is volna a repülőn, azzal sem lett volna probléma, de nem utazott.

Németh Szilárd sajtótájékoztatóján – Korom Ferenc vezérkari főnök engedélyével – be is mutatta a Demeter Márta kecskeméti iratbetekintésekor látott dokumentumokat, amelyekre alapozva a képviselő azt mondta, hogy a miniszterelnök lányát szállították haza Ciprusról, miközben valójában egy ENSZ misszióban szolgáló katona kérte, hogy két családtagját is hazahozhassák a géppel. Ennek kapcsán az államtitkár az LMP-s politikustól azt kérte, hozza ő is nyilvánosságra azt a dokumentumot, amely igazolja állítását. Korábban már a hvg.hu is feszegette ezt a kényes témát Demeternél, de a képviselő – bár többször is megkérdezték tőle – nem válaszolt arra, hogy  az általa megtekintett iratokban volt-e Orbán Flóra neve mellett születési évszám, amely felett esetleg elsiklott, tehát hibázhatott-e. 

 

Németh Szilárd elmondta: Demeter Mártának ezek után semmi keresnivalója nincs az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában, sem alelnökként, sem tagként, távoznia kell a szakbizottságból, hiszen bebizonyította, hogy nemzetbiztonsági kockázat. Ezen felül, mivel visszaélt parlamenti mandátumával, arról is le kell mondania – szögezte le.

A HM államtitkára kifejtette, Demeter Márta egy ENSZ missziót végrehajtó gép, repülésével és szállításával kapcsolatos adatát hozta nyilvánosságra, amely a honvédelmi törvény értelmében 30 évig nem nyilvános. Hozzátette: az LMP-s politikus nemcsak egy 30 évig nem nyilvános, érzékeny katonai adatot hozott nyilvánosságra, hanem egy ENSZ misszióban résztvevő katona és családja biztonságát is kockáztatta, mindezt “saját politikai karrierje építése érdekében”.

Demeter Márta óriási károkat okoz a Magyar Honvédségnek, veszélyezteti a magyar a katonákat és a kiképzést – hangsúlyozta Németh Szilárd. Az államtitkár szerint Demeter Márta nem fog leállni az adatok kiszivárogtatásával és meghamisításával, de a HM mindent megtesz azért, hogy ez ne fordulhasson elő újra – közölte az államtitkár.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre