“Vállaljuk büszkén és hangsúlyozzuk magyarságunkat!”

Galgóczy Árpád: "Vállaljuk büszkén és hangsúlyozzuk magyarságunkat!"

A kommunista diktatúra táborait megjárt irodalmár szerint egyéni és közösségi szinten is kamatozik, ha büszkén felvállaljuk nemzeti identitásunkat. A gulágon a legkiválóbb szakemberek a magyarok soraiból kerültek ki, akik példás módon összetartottak a legnehezebb körülmények között is – mondta Galgóczy Árpád.

Galgóczy Árpád, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett költő és műfordító adott interjút a Magyar Időknek. A kommunista diktatúra gulágját megjárt irodalmár a beszélgetés során Kárpáti András kérdésére válaszolva arra hívta fel a figyelmet: a saját érdekeikért kiálló, erős nemzetállamok fontosak a mai világrendszerben. 

A nemzeti ünnep közeledtével úgy fogalmazott; a találékonyság és a kreativitás valójában az egész magyarságra jellemző, ám ez főleg a szorongatott, nehéz helyzetekben jön elő. Például

az 1956-os forradalom és szabadságharc az egész világon egyedülálló volt abból a szempontból, hogy bár nem volt vezetője, mégis teljesen tiszta maradt,

kizárólag az elnyomás ellen léptek fel a felkelők. A szovjet lágerekben is azt tapasztalta, hogy a magyar virtus a nehéz körülmények között is megjelenik. Ezt példázva említette, hogy a húszezer fős tábor százötven magyarja közül került ki a tábor legtekintélyesebb orvosa, a legjobb autószerelője, zenésze, péke is. Ő maga a rabságban sajátította el az orosz nyelvet, később a legnagyobb orosz mesterek műveit is fordította. 

Az egyénnek és a nemzetnek is az a legjobb, ha megőrizzük optimizmusunkat, és büszkén vállaljuk és hangsúlyozzuk a magyarságunkat – mondta a lapnak nyilatkozva Galgóczy Árpád. 

A teljes interjú ide kattintva olvasható. 

Fotó: Magyar Idők, Havran Zoltán.

Iratkozzon fel hírlevelünkre