Nő a nyugat-nílusi láz halálos áldozatainak száma

A nyugat-nílusi láz két emberéletet követelt Romániában a héten. Ezzel idén negyvenre emelkedett azoknak a száma,akik a fertőző betegség következtében haltak meg - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

A betegség május eleji megjelenése óta 275 igazolt fertőzést jegyeztek fel az országban. A fertőzésnek leginkább a 60 év felettiek vannak kitéve: a megbetegedések több mint kétharmadát ennél a korosztálynál fordult elő.

A nyugat-nílusi láz elsősorban a Kárpátok karéján kívüli területeken, főleg Bukarestben, illetve Dolj, Iasi, Olt, és Teleorman megyében jelent meg. Erdélyben Bihar, Maros, Szatmár és Szeben megyében regisztráltak több fertőzést.

A vírusgazdák a madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed a kór, és az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át.

Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel jár, mint a láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések. Az esetek kis hányadában azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

A román tisztiorvosi szolgálata azt tanácsolja a lakosságnak, hogy a bőrfelületek elfedésével, az ablakra szerelt szúnyoghálókkal, a ház körüli rendszeres vegyi rovarirtással, a közeli tócsák, belvizek, lápok lecsapolásával és a háztartási szemét eltávolításával próbálják megelőzni a szúnyogok elszaporodását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre