Csúcstalálkozó Isztambulban

Török-orosz-német-francia négyoldalú csúcstalálkozót tartanak jövő szombaton, október 27-én Isztambulban a szíriai helyzetről.

Az egyeztetés fő témái az idlíbi demilitarizált övezet létrehozásáról rendelkező orosz-török megállapodás, valamint a szíriai polgárháború politikai rendezésének lehetőségei.

A találkozó célja, hogy a felek a tartós megoldás érdekében tett közös erőfeszítéseket összehangolják.

 Szeptember 14-én tartották Isztambulban a csúcstalálkozót előkészítő, tanácsadói szintű négyoldalú értekezletet. A résztvevőknek akkor az volt a közös meggyőződésük, hogy nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

 Szeptember 17-én Moszkva és Ankara megállapodott, hogy október 15-re egy 15-20 kilométer széles sávban demilitarizált ütközőövezetet hoz létre Idlíbben a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén.

A tartomány legnagyobb lázadó erejének számító dzsihadisták, akik megfigyelők szerint a lejárt október 15-i határidő ellenére még nem hagyták el a térséget, vasárnap közölték, hogy folytatni akarják a damaszkuszi rezsim elleni harcukat.

(forrás : MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!