V4-ek: tartós kihívás marad a migráció problémája

A visegrádi négyek (V4) országai egyetértenek abban, hogy tartós kihívás lesz a migráció problémája Európában, ezért a megoldást nem "ad hoc módon, napi aktualitásként" kell kezelni - mondta a magyar köztársasági elnök a V4 országok államfőinek kétnapos csúcsértekezlete után tartott sajtótájékoztatón pénteken, a szlovákiai Csorbatón.

Áder János Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szavait idézve azt mondta: a visegrádi országoknak “elégtételt” jelent, hogy a migrációval kapcsolatban évek óta hangoztatott véleményükkel most már az Európai Unió (EU) valamennyi vezetője egyetért.

A visegrádi országok már három éve szorgalmazzák a külső határok védelmét, a származási országok támogatását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a további migrációs hullámoknak. Valamint az illegális bevándorlás kontrollálásához hot spotok létrehozását, hogy el lehessen dönteni, ki politikai menekült, és ki az, aki csak a jobb élet reményében akar idejönni, illetve azon államok – például Törökország, Jordánia, Libanon – támogatását, amelyek első biztonságos országként fogják fel meg a migránsokat – idézte fel az államfő.

Iratkozzon fel hírlevelünkre