Azbej Tristan: életmentő munkát végzünk a keresztények érdekében

A visszajelzések alapján életmentő munkát végzünk, amikor kiállunk a világ legüldözöttebb vallási közössége mellett – mondta a Demokrata című hetilapnak Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, aki azt reméli, a közeljövőben bejelentésre kerülhet az első közös amerikai-magyar projekt.  

Folyamatosan kapjuk a közel-keleti és afrikai keresztény vezetőktől a visszajelzést, hogy életmentő munkát végzünk, amikor kiállunk mellettük, a világ legüldözöttebb vallási közössége mellett – mondta a Magyar Demokrata című hetilapnak adott nagyinterjúban Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár szerint Magyarország e közösségek megsegítésében eddig is erején felül teljesített, és a tapasztalatok alapján a programot mára rendkívüli elismerés övezi. 

A Hungary Helps Programot bemutatva az államtitkár ismertette: a program ernyőszerűen fogja össze Magyarország összes nemzetközi humanitárius és fejlesztési tevékenységét, amelynek ugyanúgy része az iskolaépítés a keresztény menekült gyermekek számára Irakban, mint a Külügyminisztérium afrikai fejlesztési projektjei, illetve a fejlődő országok fiataljainak biztosított magyarországi ösztöndíjak. 

Az elmúlt évek eredményeiről szólva Azbej Tristan rámutatott: “útmutató projekteket indítottunk, amelyek azt példázzák, hogy miként lehet helyben segíteni és megtartani a közösségeket. Úttörők voltunk abban is, hogy a nyugati országok közül elsőként mondtuk ki; a világon jelenleg a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Több mint nyolcvan országban 215 millió ember szenved súlyos megkülönböztetést, sőt, egyes esetekben népirtásszerű atrocitásokat, csupán keresztény hitük miatt.” Hozzátette: a program példamutatás is annak érdekében, hogy sikerüljön meggyőzni a nagyobb erőforrásokkal rendelkező kormányzatokat és nemzetközi szervezeteket, hogy ők is higgyenek a közösségek helyben történő újrateremtésének szükségességében. 

Irak mellett jelenleg Szíriában, Jordániában, Libanonban működik a Hungary Helps Program, továbbá vannak támogatási programok Egyiptomban, Nigériában is – derült ki az interjúból. Mint azt Azbej Tristan elmondta: a kezdeti idő elemző munkájának eredményeképpen “kiépült egy olyan vallásdiplomáciai hálózat, amelynek alapján a nyugati világban nálunk vannak a leghitelesebb információk” az üldözött keresztény közösségek helyzetére vonatkozóan. 

Az államtitkár az interjú keretében megelőlegezte: várakozásai szerint hamarosan bejelentésre kerül az első közös amerikai-magyar projekt, amely az üldözött keresztény közösségek megsegítését célozza. Emlékeztetett: Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke a közelmúltban jelentette be, hogy az USA magyar mintára és magyar tapasztalatokra építve indítja el az iraki régió üldözött keresztényeit megsegítő programját. 

Azbej Tristan szerint

“a nyugati liberális politikusok lelkiismeretét terheli, hogy miközben más, kisebb joghátrányt szenvedő csoportokkal foglalkoznak a különböző emberjogi fórumokon, több száz millió keresztény szenvedéséről nem vesznek tudomást, sőt, letagadják azt.” 

Meglátása szerint ebből következnek a magyar erőfeszítéseket érő kritikák is. Mára azonban terjed a magyar példa, “reméljük, egyre többeknek sikerül felnyitni a szemét az eltűnés szélére került, üldözött keresztények helyzetével kapcsolatban” – mondta a megsegítésükért felelős államtitkár.

A teljes interjú a Magyar Demokrata legfrissebb számában (2018. október 10., XXII. évfolyam, 41. szám) olvasható.

Fotó: S4C, Vermes Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre