Népszerű a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram

Népszerű az Emmi által meghirdetett Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram, a 2018/19-es tanévre meghirdetett 5318 ösztöndíjra több mint 28 ezer jelentkezés érkezett – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel.

A program célja, hogy minél több fiatalnak elősegítse és erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást.

A program 2013-as bevezetése óta rendkívül dinamikusan fejlődött: az első tanévben 68 hallgatóval indult, a 2018/19-es tanévtől pedig már közel 9000 ösztöndíjas hallgató tanul valamely hazai felsőoktatási intézményben. Idén szeptemberben 65 országból mintegy 4157 új ösztöndíjas kezdte meg a tanulmányait Magyarország a 2017/2018. évi pályázati időszakban először hirdetett ösztöndíjat a Bangladesből, Kubából, Kuvaitból, Montenegróból, Szingapúrból, Szudánból, Tanzániából, Thaiföldről, valamint a Zöld-foki szigetekről érdeklődő hallgatók részére. A programhoz újonnan csatlakozott kilenc ország mindösszesen 295 fiatalt.

Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, a program kiválóan illeszkedik a kormány által kezdeményezett keleti és déli nyitás politikájába. Nem titkolt szándékuk, hogy a programmal közelebb hozzák Magyarországhoz az ösztöndíjas hallgatókat.

Szeretnénk, ha a versenyképes tudás mellett megismernék Magyarország kultúráját, nyelvét és igaz barátként térnének vissza saját országukba – hangsúlyozta az államtitkár.

Iratkozzon fel hírlevelünkre