Magyarországon tanuló üldözött keresztény fiatalokat fogadott Ferenc pápa

2018. október 10-én általános kihallgatáson vettek részt iraki, libanoni, egyiptomi, pakisztáni, nigériai ösztöndíjas hallgatók, Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, valamint Habsburg Eduárd szentszéki nagykövet. 

A kihallgatás után Azbej Tristan államtitkár személyesen mutatta be Ferenc pápának a magyar állami ösztöndíjjal Magyarországon tanuló üldözött keresztény fiatalok húsz fős csoportját. 

A Szentatya a találkozás alkalmával elmondta, mélyen megérintette a fiatalok tanúságtétele és rendkívül hálás azért, hogy Magyarország ilyen módon is szolidáris a szenvedőkkel. Az ösztöndíjasok az ösztöndíjprogram és a saját nevükkel ellátott plakettet ajándékoztak a Ferenc pápának emlékül, majd közös fénykép elkészítésére került sor a magyar zászlóval. A pápai kihallgatást megelőző este Sölch Gellért az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és III. József Younan szír katolikus pátriárka megnyitották a Kereszt-tűzben kiállítást a római Palazzo Cardinal Cesi-ben, amelyen az éppen Rómában zajló, ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus több püspöke is jelen volt, közöttük Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka, akit a pápa a püspöki szinódus levezető elnökévé nevezett ki.

Younan pátriárka hangsúlyozta, Magyarország valóban segít, hiszen a fiatal keresztényeket nem kiszakítja ősi otthonukból, hanem magas szintű szakmai képzés nyújt nekik, amely után otthon segíthetnek az újjáépítésben. A megnyitóbeszédeket követően az ösztöndíjas fiatalok tettek tanúságok az őket ért üldöztetésről és hálájukat fejezték ki Magyarországnak azért, hogy azon túl, hogy felsőoktatási lehetőséghez juttatták őket, közösségük újjáépülését is biztosíthatják hazatérésüket követően.

MTI/S4C

Iratkozzon fel hírlevelünkre