Saint Denis ma fejvesztve menekülne a franciáktól?

Párizsi Szent Dénes vértanú püspököt ünnepli ma Franciaország. A francia nemzet körében az egyik legnagyobb szentként tisztelik alakját. Fábián pápa küldte őt Gallia megtérítésére. A Montmartre-i (a vértanúság hegye) druidaszentélyben fejezték le 250-ben.

A legenda szerint a lefejezését követően Dénes püspök felkapta a földről saját levágott fejét, és még két mérföldön keresztül menve prédikált. Ahol végül a szent teste megállapodott, szentélyt emeltek. A Saint Denis apátság a francia királyok temetkezési helye lett. A halálára utalva, fejét a kezén hordozónak ábrázolják. Nem mellesleg ő lett Párizs védőszentje is.

Ha ma újra eljönne Franciaországba a nemzet által tisztelt nagy szent, vajon mivel találná szembe magát? Rálelne egy már-már muszlim többségű Galliára. Fogná a fejét a francia forradalom istentelenített új eszméi miatt. Kiakadna a mindent behálózó szabadkőműves páholyok bábeli gőgjén. És lehet, hogy Macron úrhoz is lenne egy-két szava…

De ne írjuk le ennyire a francia állapotokat. Egyoldalúak lennénk, ha nem tennénk említést például a páratlan francia egyházi könyvkiadásról. Vagy ki lehet emelnünk azt a nem egy lelkiségi mozgalmat, amelyek megújulást hoztak a katolikus egyházon belül is. És talán többen emlékszünk még Roger Shütz, ismertebb nevén Roger testvér alakjára, aki a Taizé-i Mozgalom elindítója, és akinek hatására fiatalok ezrei, felekezettől függetlenül, irányították életüket az Istenben való béke útjára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!