Újabb áldozatok Nigériában

Újabb 19 emberrel végeztek fuláni fegyveresek október 3-án Platea államban, Bassa faluban. A állambeli fegyveres túlkapások nem látszanak csillapodni, miközben a helyi egyházi vezetők úgy látják, az állam határozott fellépése hiányzik csupán.

 

 

A késő este megkezdett támadás Aririnek alvó közösségét teljesen váratlanul érte. Csak a fegyverropogásra ébredtek fel a falu lakói. A legfrissebb jelentések szerint 19 életet követelt ez a rajtaütés.

Több más támadás is történt az elmúlt pár hétben, melyeknek összesen három tucatnyian estek áldozatul. Plateau állam vált az epicentrumává ennek a folyton változó és terjeszkedő konfliktusnak a fuláni pásztorok és a keresztény földművelő közösségek közt.

2018 elején még Benue tűnt úgy, mint a legtöbb veszteséget elszenvedő állam és amely a központjává válik ennek a konfliktusnak, de ahogy a nyílt földművelés ellen hozott törvényjavaslat érvénybe lépett Benue-ban, a támadások megfogyatkoztak. Ezen intézkedések tolták el valószínűleg északabbra a fegyveresek „munkáit” az olyan államokba, mint Plateau és Nasarawa.

A nigériai kormány továbbra is tagadja a tényt, hogy ez több mint egy kis, közösségek közt fennálló ellentét, annak ellenére, hogy a fuláni militánsok tucatnyi törzzsel, közösséggel kerültek összetűzésbe a különböző helyszíneken. A kormánynak ténylegesen el kell kezdeni foglalkozni az üggyel, mielőtt még egy totális háború kitörésével elvesztenék a lehetőségét annak, hogy érdemben beavatkozzanak és megakadályozzák az erőszak terjedését.

Varga Gergő Zoltán

https://s4c.news/2018/10/07/lelki-megujulas-uldoztetesek-kozepette-interju-amos-elisha-gaya-nigeriai-evangelikus-puspokkel/

Forrás és kép: International Christian Concern, Nigeria Facts

Iratkozzon fel hírlevelünkre