Elbontották a templomot, majd benyújtották a számlát

A kínai hatóságok leromboltak egy templomot Pekingben, majd postát kiszámlázták a bontási költségeket – közölte a világ keresztény közösségeiről beszámoló Linga.org.

 

Mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül a kínai kommunista állam lerombolta a Pekingben található egyik legnagyobb keresztény templomot. A Sion hegyéről elnevezett imaház közössége meghaladta az ezerötszáz főt, és hivatalos működési engedéllyel is rendelkezett. A kínai hatóságok mégis elrendelték a templom lerombolását, amit hamar el is végeztek, majd a bontási költséget kiszámlázták a templomban szolgáló Jin Mingri lelkésznek.

Korábban nem volt gondunk az állammal, mert távol maradtunk a politikától. De most, ha nem vagy szimpatizánsa a kommunista pártnak, akkor célponttá válsz – panaszkodott Jin a brit Guardian munkatársának.

Pár nappal később a kínai lelkész postaládájában talált egy csekket és egy felszólító levelet, amiben arra utasították, hogy haladéktalanul fizesse ki az 1,2 millió jüant (mintegy 47 millió forintnak megfelelő összeget), amit a bontási költségek miatt számoltak fel és a keresztény közösség vezetőjére terheltek.

“Természetesen félünk az állami erőszaktól, de tudjuk, hogy Jézus velünk van.”

– mondta a lelkész.

A szigorúbb kínai állami kontroll már augusztusban elkezdődött, amikor is a hatóságok kamerákat akartak felszerelni a templom belsejébe. Jin Mingri ehhez nem járult hozzá, ezért a templom bezáratásával fenyegetőztek a helyszínre kiküldött hivatalnokok – közölte akkor a Reuters hírügynökség.

Szeptemberben Chaoyang tartomány hatósága hivatalos figyelmeztetésben részesítette a Sion templom közösségét, hogy hagyjanak fel a keresztény programok szervezésével. A lelkész szerint nem követtek el semmi olyat, ami megszegte volna a törvényt. A hatóságok szerint viszont a közösség nem tartotta be a megállapodást és rendszeresen megszegte azokat a feltételeket, amelyek alapján működhettek volna, ezért bontották el a templomot.

Jin Mingri emberi jogi, civil, és keresztény szervezetekhez fordult segítségért, mert egyedül nem képes kifizetni ezt az objektíven nézve is hatalmas összeget.

Kínában becslések szerint hetven millió keresztény él és a legdinamikusabban fejlődő közösség a világon. 2030-ra a kínai keresztények száma meghaladhatja a 250 milliót, ami veszélyeztetheti a kínai kommunista párt tekintélyét és befolyását, ugyanis az ázsiai országban uralkodó párt taglétszáma épp hogy eléri a kilencven milliót.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás és képek: Linga.org,  The Washington Post

https://s4c.news/2018/09/11/bibliakat-egettek-el-es-kereszteket-rongaltak-meg-a-kinai-hatosagok/

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre