Salvini szerint a németek visszaszállítanák Olaszországba a migránsokat

MTI – Az olasz belügyminiszter nyilatkozata szerint Németország arra törekszik, hogy az Olaszországban regisztrált, de Németországban menedékjogot nem kapott migránsokat visszaszállítsák. Németország tagadja, hogy erre készülne a közeljövőben, ugyanakkor elismerte, hogy volt már hasonlóra példa.

“Ha valaki, Berlinben vagy Brüsszelben, azt hiszi, hogy migránsok tucatjait szállíthatja és rakhatja ki Olaszországban engedély nélküli charterjáratokkal, jobb, ha tudja, hogy nincs és nem is lesz e célra igénybe vehető repülőtér” – fogalmazott Salvini a Twitteren közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy lezárják a repülőtereket, ahogyan a kikötőkkel már megtették. 

Matteo Salvini arra a sajtóhírre reagált, miszerint Németország októberben több charterjáratot indít Olaszországba, hogy visszaszállítsa azokat a bevándorlókat, akik Olaszországban léptek be az Európai Unió területére, itt regisztrálták őket, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. 

Az ilyen migránsokat az EU-tagállamok eddig is visszaszállították Olaszországba: Franciaország havonta húsz, Németország havonta ötven személyt szállíthatott vissza Olaszországba menetrend szerinti repülőjárattal, a gyakorlatban azonban a németek havi 25 főt szállítottak vissza Olaszországba. Azonban nemcsak menetrend szerinti járatokkal szállítottak migránsokat, hanem bérelt gépekkel is, mivel a német belügyminisztérium adatai szerint az év első felében Németország 10 748 menekültet próbált visszaküldeni Olaszországba, s ebből 1692 ember sikeresen vissza is vittek. 

Most azonban még több emberről lenne szó, illetve a menetrend szerinti járatok helyett különjáratokról a Berlin és Róma között szeptemberben bejelentett megállapodás értelmében. Sajtóinformációk szerint az első chartergép a napokban érkezik meg Olaszországba. Ezt az olasz belügyminisztérium nem erősítette meg, a német sajtó viszont arról írt, hogy számos Németországban élő bevándorló kapott hatósági értesítést az Olaszországba való visszaszállításról. 

A vádakra reagálva nemrég megszólalt a német fél is. A berlini szövetségi belügyminisztériumban az ARD országos köztelevíziónak elmondták, hogy az intézkedés sikere érdekében rendszerint nem hoznak előzetesen nyilvánosságra részleteket elutasított menedékkérők elszállításáról, de a sajtótalálgatások miatt ezúttal közlik, hogy a következő napokban nem terveznek Olaszországba irányuló repülőgépes műveletet, úgynevezett toloncjáratot.

A bajor tartományi menekültügyi hivatalban is cáfolták a híreket, a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársasággal közölték, hogy a következő héten nem indítanak toloncjáratot Olaszországba. A BR ugyanis ma közölte azt a hírt, amely Salvini értesülésének is közvetett forrása lehet, s amely szerint a bajor tartományi menekültügyi hivatal a következő hétre toloncjáratot szervez menedékkérőknek.

Az elutasított menedékkérőket korábban kizárólag a szövetségi rendőrség közreműködésével szállították el Németországból. Bajorország az első tartomány, ahol helyi szinten is foglalkoznak az üggyel. Július végén el is juttatták Milánóba az első toloncjáratot, amelyet a szövetségi rendőrségtől teljesen függetlenül szerveztek és finanszíroztak. Az embereket nem menetrend szerint közlekedő járattal, hanem bérelt repülővel, chartergéppel szállították.

Iratkozzon fel hírlevelünkre