Megkínoztak és megöltek egy bolgár újságírót

MTI, BBC – A Duna partján fekvő Ruszéban találták meg Viktoria Marinova holttestét, az újságírót halála előtt megerőszakolták és meg is kínozták.

Marinova legutóbb a GP-gate nevű ügy feltárásán dolgozott, melyben több újságíró annak járt utána, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg az adófizetőket több millió levával európai uniós támogatásokból. Az ügy onnan kapta nevét, hogy az esetenként a projektek 30-40 százalékát kitevő “korrupciós felárak” szálai a GP nevű vállalatcsoportnál futottak össze. A helyi rendőrség szerint egyelőre nem bizonyítható, hogy az újságírót oknyomozói tevékenysége miatt ölték meg. 

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelős képviselője a Twitteren megdöbbenésének adott hangot a “szörnyű gyilkosság” miatt. “Sürgősen teljes körű és alapos vizsgálatra van szükség. A felelősöket el kell számoltatni” – húzta alá a francia politikus.

A BBC információi szerint Marinova nemrég Bíró Attila romániai magyar újságíróval, a RiseProject.ro munkatársával készített interjút, akit szeptember közepén szintén a bulgáriai korrupciós ügyek utáni nyomozás során vettek őrizetbe a hatóságok egy kollégájával együtt. A RiseProject.ro közlése szerint Bíróék őrizetbe vételüket megelőzően megfigyeltek néhány személyt, akik épp az uniós pénzekkel való visszaélést bizonyító dokumentumokat égettek el. Később fotókat is készítettek az elégetett iratokról, ekkor vették őrizetbe őket a bolgár hatóságok. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre