Várhatóan érvényes lesz a romániai népszavazás

MTI – Kétnapos népszavazásra kerül sor a hétvégén Romániában, a szavazás kimenetele a felmérések szerint szoros lesz.

Az MTI számolt be arról, hogy a CURS közvélemény-kutató intézet szeptember 20. és október 1. között készült, több mint ezer román választópolgár megkérdezésén alapuló felmérését a Hotnews.ro hírportál ismertette. A forrás nem részletezte, hogy a megkérdezettek közül hányan jelezték biztosra részvételüket, vagy távolmaradásukat, illetve hányan ingadoznak még.

A CURS csak – a több milliós román diaszpóra várható alacsony szavazási hajlandóságát is figyelembe vevő – becslést tett közzé, amely szerint a névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár 34 százaléka fog urnákhoz járulni a szombaton és vasárnap megrendezendő népszavazáson, a voksolók 90 százaléka pedig várhatóan megszavazza az alkotmánymódosítást. Az előrejelzés szerint tehát kis különbséggel ugyan, de jóvá lesz hagyva a román alkotmány módosítása. 

A család alkotmányba foglalt fogalmának pontosítását célzó népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka igennel voksol.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család “egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban egyszerűen a “házaspárok” fogalom szerepel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre