Hatmillió aláírás alapozta meg a romániai referendumot

MTI – Több mint egy évtizede indult a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó mozgalom.

A férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendeznek népszavazást Romániában a hétvégén. Az alkotmánymódosítást a Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet kezdeményezte. A hagyományos keresztény család számára alkotmányos védelmet szorgalmazó, az azonos neműek házasságának legalizálását ellenző mozgalom több mint egy évtizede kezdett szerveződni Romániában.

A Koalíció a családért aktivistái 2016. május 23-án teherautóval érkeztek a román parlamentbe, hogy átadják azt a több mint hárommillió aláírást, amelyet – a szükséges félmillió helyett – gyűjtöttek alkotmánymódosító polgári kezdeményezésükhöz. Azt kérték: a törvényhozók fogadjanak el és bocsássanak népszavazásra egy olyan törvénytervezetet, amely alaptörvénybe iktatja, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”. A hatályos alkotmányban „házaspárok” önkéntes elhatározásával alapított családról van szó.

„A kezdeményezés nem irányul semmi ellen, hanem a hagyományos, egy férfi és egy nő által alapított, gyermeknek életet adó családot támogatja” – jelentette ki akkor Mircea Tudor televíziós műsorvezető, a mozgalom egyik szóvivője.

A melegházasság legalizálása adta meg a lökést

A Koalíció a családért nem a semmiből jelent meg a hárommillió aláírással: a mozgalom gyökerei 2005-re nyúlnak vissza, arra az időszakra, amikor az első három ország (Hollandia – 2000, Belgium – 2003 és Spanyolország – 2005) legalizálta a melegházasságot. Az Adevarul című lap egy júniusi visszatekintőjében az Amerikába kivándorolt, román származású Peter Costea ügyvédet nevezte a mozgalom szellemi atyjának, aki a homoszexuális jogvédő mozgalmak térnyerése miatt aggódó román neoprotestáns lelkészekkel együtt kezdeményező bizottságot hozott létre a családról szóló alkotmányos fejezet módosítása érdekében.

A mozgalomhoz számos egyházi szervezet csatlakozott, köztük a moldvai ortodox érsekség is, amelynek élén 2005-ben a később pártriárkává megválasztott Daniel érsek állt. A 2006 karácsonyán parlament elé terjesztett első alkotmánymódosító kezdeményezéshez több mint 650 ezer aláírást gyűjtöttek össze, az alkotmánybíróság azonban érvénytelenítette a kezdeményezést, mert a – mindössze tíz megyéből összegyűjtött – aláírások nem feleltek meg annak az előírásnak, amely szerint az ország megyéinek legalább feléből, megyénként legalább 20 ezer választótól kell származniuk.
Az akkor még Romániai Családok Szövetsége nevet használó mozgalom az első kudarc után az alacsonyabb szintű jogszabályokat vette célba, és intenzív lobbizással sikerült elérnie, hogy a 2011-ben hatályba lépett új román polgári törvénykönyv (ptk.) egyértelműen leszögezze: házasságot csak egy férfi és egy nő köthet. A ptk. szerint Románia nem ismeri el az azonos nemű párok külföldön kötött házasságát, mint ahogy a külföldön kötött élettársi szerződéseket sem, függetlenül attól, hogy azok azonos vagy különböző neműek között jöttek-e létre.

A román alkotmánybíróság torpedózott

A második alkotmánymódosító kísérlet 2013-ból származik, amikor a keresztény családszervezeteknek sikerült elfogadtatniuk a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Szociálliberális Szövetséggel (USL), hogy alkotmánymódosító tervezetébe építse be a férfi és nő házasságán alapuló családmeghatározást is. Ezt az alkotmánymódosítást 2014 februárjában azzal torpedózta meg az alkotmánybíróság, hogy a változtatások meghaladják az alkotmánymódosítás (alkotmányban rögzített) kereteit, teljesen új alkotmányt pedig csak egy alkotmányozó hatáskörrel megválasztott parlament fogadhat el.

Házaspárok = egy férfi és egy nő

A 44 nem kormányzati szervezet részvételével bejegyzett, politikai és egyházi függetlenségét hangoztató, ismert művészek, sportolók, orvosok, televíziós személyiségek támogatását élvező Koalíció a családért ernyőszervezet 2015-ben indította el mostani alkotmánymódosító polgári kezdeményezést, amellyel kizárólag a “házaspárok” fogalmat akarják az “egy féri és egy nő” kifejezésre kicserélni az alaptörvény családról szóló szakaszában.

A hárommillió támogató aláírás a parlamenti pártok többségének eléggé meggyőző érv volt ahhoz, hogy támogassák a kezdeményezést, amelynek parlamenti megerősítéséhez a mostani kormánytöbbségnek nem lett volna kétharmados többsége ellenzéki voksok nélkül. A szeptemberi szenátusi szavazáson a voksok háromnegyedével elfogadott tervezet a legjelentősebb támogatást a kormány fő erejét adó szociáldemokratáktól (PSD) és a jobbközép ellenzék fő erejét adó Nemzeti Liberális Párttól kapta. A legtöbb ellenszavazat a szabadelvű Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR) származott.

A nagy többség elutasítja a melegházasságot

A PSD mindent megtett azért, hogy a „hagyományos család” védelmezőjeként léphessen a választók elé, akiknek a 74 százaléka elutasítja a melegházasságot. Az alkotmánymódosítást is jegelték két évig, mert úgy akarták módosítani a népszavazási törvényt, hogy a referendum kiírásába politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő ne szólhasson bele. Végül a célegyenesben a PSD mégis elállt a nyílt mozgósítástól, miután Viorica Dancila kormányfőnek múlt heti brüsszeli látogatása alkalmával az európai szocialista frakció jelezte, hogy inkább „szexuális kisebbségek” védelmét várnák el a PSD-től.

A hétvégi népszavazásra a pártok helyett inkább az egyházak mozgósítottak, de ez vélhetően csak növeli a szavazási kedvet, tekintettel arra, hogy a politikai pártok bizalmi indexe nagyon alacsony Romániában, a lakosok csaknem 90 százaléka viszont vallásosnak tartja magát. A kormány csak azzal próbálta támogatni az alkotmánymódosítást, hogy kétnapossá tette a szavazást, így nagyobb az esély arra, hogy a részvétel meghaladja majd a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre