Azbej Tristan: nemzetközi koalíciót építünk

Magyarország egyedülálló programjával élen járt az üldözött keresztény közösségek megsegítésében, eddig is erején felül teljesített, egyedül azonban kevés ehhez, ezért nemzetközi koalíciót építünk – nyilatkozta a Magyar Időknek Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár szerint 

A Magyarország összes humanitárius segítségnyújtását felölelő, 2017-ben elindított programban az üldözött keresztény közösségeket 4,5 milliárd forinttal támogattuk – mondta el a Magyar Időknek nyilatkozva Azbej Tristan. A Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett: a program keretében az iraki kurdisztáni Erbílben a magyar katolikus hívek adományaiból és magyar állami hozzájárulásból építettek fel az országon belüli menekült gyermekeknek egy iskolát. Ezen kívül Irakban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, illetve Szíriában a Máltai Szeretetszolgálattal együtt folytattak humanitárius segélyprogramokat. Keresztény közösségeket támogattak még Jordániában, Libanonban, Egyiptomban, illetve Nigériában is. Üldözött és diszkriminált keresztény fiataloknak ösztöndíjprogramot is indított a magyar kormány.

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár a lapnak nyilatkozva kiemelte: 

az anyagi érvek is a program mellett szólnak, hiszen például a kevesebb mint hatszázmillió forintból újjáépített iraki Tell-Aszkufba ezer család, mintegy ötezer ember tért vissza. 

Azbej Tristan rámutatott: Magyarország egyedülálló programjával élen járt az üldözött keresztény közösségek megsegítésében, eddig is erején felül teljesített, egyedül azonban kevés ehhez, ezért nemzetközi koalíciót építünk.

Az államtitkár szerint megvannak az első sikerek: az Amerikai Egyesült Államok kormánya mintának tekinti a magyar programot, a V4-es relációban pedig Lengyelországgal sikerült közös humanitárius, a migrációt megelőző segélyprogramot indítani. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Forrás: magyaridok.hu

Fotó: S4C.News, Vermes Tibor

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre