Katolikus papot raboltak el Nigerben

Pier Luigi Maccalli atyát hétfőn rabolták el a Nigerben lévő Bamoangából, a fővárostól 125 km-re. Helyi források szerint este 9 óra körül 8 fegyveres motorokon támadt a plébániára és az atyát a hálószobájából hurcolták el, majd a Burkina Faso-i határ felé indultak.

 

 

A támadók két ferences nővért is el akartak rabolni, de nekik sikerült elmenekülniük és egy másik, indiai atya is sértetlenül úszta meg az esetet, amiért eddig egyetlen szervezet sem vállalta felelősséget.

Az elmúlt hetek támadásai mögött radikális iszalmisták állnak, akik számára az erdős terület nyújt búvóhelyet a határ menti részen, ahol nigeri fegyveres erők légicsapásokkal is igyekeznek fellépni a fegyveresek ellen – írja a World Watch Monitor.

Maccalli atya az olaszországi Cremből származik és tagja az Afrikai Missziók Közösségének (SAM), valamint szolgált már Elefántcsontparton is néhány évig. Ő a harmadik nyugati és az első katolikus pap, akit elraboltak Nigerben. Két évvel ezelőtt egy amerikai misszionáriust, idén áprilisban pedig egy német férfit raboltak el, aki Help nevű segélyszervezetnek dolgozott.

Diara Banyoura, Makalondi polgármesterének (amely területhez tartozik Bamaonga és a plébánia is) elmondása szerint a közösséget rendkívül felzaklatta az eset, mert az atya nagyon közel állt a hívekhez. A Katolikus Egyház már 50 éve jelen van Makalondi környékén, ahol fejlesztési és humanitárius programokat működtetnek.

Az elrablás azért is jelent komoly problémát, mert fennáll a veszélye annak, hogy a nyugati misszionáriusok egy része biztonsági okokból elhagyja az országot, akik támogatása nélkül a helyiek magukra maradnak és a projektek is félbe szakadnak. Laurent Lompo, a főváros, Niamey érseke úgy nyilatkozott az esetről, hogy az „komoly kérdéseket vet fel a nyugati misszionáriusok kapcsán”, emellett pedig kihangsúlyozta, hogy a katolikus programok és misszionáriusok nem térítés céljából vannak jelen,

hanem az emberek mindennapi életén szeretnének segíteni, függetlenül azok vallási vagy etnikai hovatartozásától.

A niger-i katonaság mellett az USA is fellép az iszlamista milíciák ellen, aminek következtében már történtek tragikus esetek. A terrorellenes műveletekben számos, köztük amerikai katonák is életüket vesztették

Kép: Prensa Latina (G. Sacer)

Iratkozzon fel hírlevelünkre