Keresztényeket gyilkolt meg az al-Sabab Kenyában

Annak ellenére, hogy az al-Sabab (as-Sabab) szomáliai terrorszervezet súlyos katonai vereségeket szenvedett az elmúlt években, felszámolása nem sikerült annak köszönhetően, hogy jól adaptálódott az ellene irányuló fenyegetéshez és igyekezett kiterjeszteni működését más országokra, így Kenyára is, ahol könnyebb helyzetben van, mint a Szomáliával szintén szomszédos Etiópiában.

A 2006-ban megerősödött és nemzetközi figyelmet is kiváltó szervezet Szomália egyik legnagyobb terrorszervezeteként fölkerült a listára az Iszlám Állam és a Boko Haram mellé. Az ilyen szervezetek egyik deklarált célja a legtöbb esetben az új kalifátus létrehozása, amely a radikális iszlám tanaira épül. Az al-Sabab célja ennek létrehozása volt a Kelet-afrikai térségben – írja a Persecution.org.

Azonban Kenya számára jelenleg is komoly fenyegetést jelent a szervezet, különösen amióta az ország csatlakozott az Afrikai Unió missziójához Szomáliában (AMISOM – African Union Mission in Somalia) amely művelet jelenleg is tart és célja az al-Sabab felszámolása. A terrorcsoport ezért kormányzati és katonai célpontok mellett a keresztények ellen is követett el merényleteket, amely sok civil áldozattal járt. A 2014-es Garissa Egyetem elleni támadásban több mint 130-an vesztették életüket.

A legutóbbi eset pedig múlt hét pénteken történt, amikor 7 al-Sabab terrorista megállításra kényszerített egy Garissába tartó buszt, majd leterelte róla az utasokat. Ezután a fegyveresek ellenőrizték az utasok személyazonosságát és két embert a nevük alapján (Kenyában viszonylag könnyű megkülönböztetni a nem muszlim és muszlim neveket) kettőt ott a helyszínen a Soháda (muszlim hitvallás – a szerk.) elmondására kényszerítettek. Amikor a két ember nem tudta idézni a hitvallást, megkötözték és kivégezték őket.

Az AMISOM szeptember 3-án közleményben ítélte el a másik, közelmúltbeli támadást, amelyet szeptember 2-án követtek el az al-Sabab fegyveresei Szomália fővárosának, Mogadishu Hawlwadaag nevű kerületében, amelyben civilek, köztük gyerekek is életüket vesztették.

Forrás: Persecution.org / amisom-au.org 

Kép: Channel4/The East African/Google Maps