Az üldözött kisebbségek védelme fontosabb, mint a gazdasági érdekek – EU-jelentés a vallásszabadságról

Az Európai Parlamentben képviselők egy csoportja arra szólította fel az EU-t, hogy helyezze előrébb az emberek, mintsem saját gazdasági érdekeit azokban az országokban, ahol a vallási kisebbségek üldöztetéssel néznek szembe.

 

A 2017-es vallás- és véleményszabadságról szóló éves jelentésben, amelyet az erre a célra létrehozott csoport (FoRB) készített el, a vallásszabadságra irányuló egyre nagyobb jelentőségre hívta fel a figyelmet. Fontos volna továbbá az is, – írja a jelentés – hogy Jan Figel különmegbízott által vezetett FoRB szerepe megerősödjön, azaz hangsúlyosabb szerepet kaphasson az EU külkapcsolataiban.

A jelentés 34 országra kiterjedően foglalkozik a vallásszabadság kérdésével, amelyből 19-ben a vallási kisebbségek komoly elnyomással néznek szembe a hitük miatt. A dokumentum konkrétan javaslatot tesz, hogy nyíltan szólaljanak fel az India hét államában bevezetett törvény ellen, amely szigorúan tiltja az áttérést egyik vallásról a másikra.

A 2017-es jelentés kiemelten foglalkozik Pakisztánnal, ahol „istenkáromlás” vádjával jelenleg 19-en várnak halálbüntetésre és kiemeli, hogy 1990 óta 71 embert gyilkoltak meg csoportosan ugyanezen vád alapján, tehát megfelelő bírósági eljárás nélkül.

Jan Figel 2017 decemberében tett pakisztáni látogatása alkalmával arról beszélt, hogy az ország Európába irányuló exportkedvezményeit abban az esetben lehet megújítani, ha elengedik a 2009 óta börtönben lévő Aisa Bibi-t, más néven Noreen-t, aki istenkáromlás miatt kapott halálbüntetést, de az ítéletet eddig nemzetközi nyomásra nem hajtották végre. Az ügy kimenetele ez idáig bizonytalan, viszont az Európai Unió 2018 februárjában megújította a kereskedelemi egyezményt Pakisztánnal – írja a World Watch Monitor.

A jelentés – amely elsősorban az EU külső partnereire koncentrál a vallásszabadságot illetően – amellett, hogy javaslatokat és hasznos útmutatást tartalmaz konkrét ötletekkel alátámasztva, elmulasztja megemlíteni azt, hogy öt vallásáért üldözött emberből a világon négy keresztény.

Forrás: World Watch Monitor; Annual Report on Freedom of Religion or Belief 2017

Fotó: sconews.co.uk

Iratkozzon fel hírlevelünkre!