Szabadon bocsátották a szombaton elrabolt papot Nigériában

Dél-Nigériában múlt szombaton fegyveresek elraboltak egy katolikus papot, miközben szentmisére igyekezett. A fegyveres rablók magas váltságdíjat követeltek az egyházi személyért, vélhetőleg merő pénzszerzés céljából – írja a Vatican News.
 

Szeptember 5-én, szerdán az emberrablók szabadon bocsátották a katolikus papot – tette közzé a hírt P. Clement Abobo, a Nigéria déli részén található Warri egyházmegye kancellárja a Szükséget Szenvedő Egyház jótékonysági szervezetnek. Ogaga atya jól van, nem kínozták meg, csak étlen szomjan kellett állnia hosszú ideig az esőben. Amikor az emberrablók látták, hogy az egyház nem hajlandó váltságdíjat fizetni, szabadon engedték.

Christopher Ogaga atya az Emmánuel katolikus templom plébánosaként szolgált Nigéria déli Delta államában és éppen Okpéból tartott Warriba szombat este, hogy az elsővasárnapi szentmisét bemutassa az ottani Megváltó Anyjáról nevezett templomban. Az emberrablók 40 ezer dollárt, azaz körülbelül 10 millió forintot követeltek érte. Ogaga atya a plébániájáról összesen négy templomot látott el és ezért sokat kellett utaznia.   

Az emberrablás abban a kerületben történet, amelyben egy katolikus templom éppen múlt vasárnap, szeptember másodikán omlott össze és halálra zúzott egy tizenegy éves gyermeket.

Évek óta papok és szerzetesek az előre kiszemelt áldozatai az emberrablással egybekötött zsarolási kísérleteknek, melyeket fegyveres bűnbandák követnek el Nigériában és most már a döntően keresztény államokban is, mint például a Delta állam.

Ez év januárjában a nigériai püspökök feljelentést tettek a zsarolás céljából elkövetett emberrablás bűntényeiért, melyek immáron elképzelhetetlen arányokat öltöttek.

Egyik nyilatkozatukban leszögezték, hogy most már napról napra történnek emberrablások egyházi és polgári személyek ellen, hiszen a nehéz fegyverekkel felszerelt életveszélyes bandák tétovázás nélkül követik el gaztetteiket.

A váltságdíj megszerzése érdekében nem riadnak vissza foglyaik megkínzásától sem és sokszor heteken, hónapokon át fogva tarják őket. Nigéria püspöki konferenciája azt ajánlja a híveknek, hogy tartózkodjanak a váltságdíj kifizetésétől, mert ez csak további áldozatokat követel – tájékoztat a Fides olasz katolikus hírügynökség szerdai jelentése.

Forrás és fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre!