Meggyilkolták a Dél-szudáni Episzkopális Egyház ifjúsági koordinátorát

Ismeretlen fegyveresek ölték meg a Dél-szudáni Episzkopális Egyház ifjúsági koordinátorát, mikor sorozatlövést adtak le autójára.

 

Az evangelizációs, és a fiatalság körében végzett munkájáról ismert Joseph Kirit egy déli település, Yei felé vezető úton ölték meg, ahová humanitárius feladatai szólították.

Ezrek gyűltek össze Kiri otthonánál hétfőn, hogy leróják tiszteletüket az egyházi vezető előtt,

akinek testét a fővárosba, Jubába szállították át – számol be az esetről az Anglican Communion News Service. (Az Episzkopális egyház az anglikán közösség irányítása alá tartozik – a szerk.

Justin Badi Arama érsek, Dél-Szudán prímása Twitteren írta ki részvétnyilvánítását, melyben az ő és felesége, Kiri halála miatt érzett mélységes bánatát fejezte ki.

“Imáink a családdal vannak” – tette hozzá Arama, és felszólítanak mindenkit a tűzszünet tiszteletben tartására.

Dél-Szudánnak a Szudáni Iszlám Köztársaságtól való 2011-es függetlenedése óta számos belső erőszakos cselekménnyel kellett szembenéznie, részben az etnikai megosztottság miatt.

Májusban az Emmánuel Keresztény Kollégiumot támadták meg fegyveresek a Yei megyei Goliban, megölve 10 embert és megerőszakolva az egyik ott dolgozónak a 14 éves lányát.

JP Pretorius, az Open Doors szubszaharai Afrika regionális igazgatója kérte akkor a nemzetközi keresztény közösségeket, hogy csatlakozzanak imáikban a kollégiumban dolgozókhoz és a szudáni egyházhoz. Ugyanígy a dél-szudáni kormány felé is kifejezte kérését, hogy mihamarabb szolgáltasson igazságot az elkövetőknek.

Kiri halálát követően nem sokkal, bizonyos béketörekvéseknek és kezdeményezéseknek életbe léptetésének céljával összeültek a dél-szudáni vezetők. Arama, habár fenntartásokkal, de üdvözölte ezeket a fejlesztéseket.

“…mint Egyház, abban hiszünk, hogy a béke nem csupán egy papíron levő valami. A béke egy biztos alapokon nyugvó tapasztalati valóság, ami nem alakul ki pusztán papírok aláírásától.” – fogalmazott Arama a héten tett nyilatkozatában.

Később hozzátette: Dél-Szudán Egyházaként még sok dolgunk van, hogy azt a politikai nézőpontot a vezetők közé vigyük, mely szerint van egy igaz hit és van igaz kibékülés és megbocsájtás, amely által teret kaphat az igaz béke Dél-Szudánban; másképpen a csupán papíron létező politikai akarattal szemben kétségeink vannak.

Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: Christian Post, Reuters

Iratkozzon fel hírlevelünkre