Albániában a volt kommunista munkatáborban rendeztek nemzetközi találkozót

“A kommunista örökség kezelése. Tanulni és Európa jövőjéért munkálkodni”. Ez volt a témája az első nemzetközi nyári tábornak, amelyet azon a területen tartottak, ahol korábban kommunista munkatábor működött Spac településen Albániában

A rendezvényt a Maximilian Kolbe Alapítvány készítette elő a lengyel és a német püspökök kérésére, a népek közötti kiengesztelődés szolgálatában. Együttműködésben a spaci múzeummal és a Renovabis Alapítvánnyal, a kezdeményezés része azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek arra irányulnak, hogy átalakítsák a munkatábort a kommunizmus atrocitásainak az emlékhelyévé Albániában.

A Bulgáriából, Németországból, Lengyelországból, Albániából és Ukrajnából érkezett 30 résztvevő találkozott korábbi rabokkal és alaposan áttanulmányozták a kommunizmus bűntetteinek és albániai következményeinek témáját – adja hírül a német püspöki konferencia szeptember 3-i sajtóközleménye.

A jövő érdekében nélkülözhetetlen az igazság a múltról

A nemzetközi táborban jelen volt Ludwig Schick bambergi érsek és Angelo Massafra az albániai Scutari érseke. “A jövő érdekében nélkülözhetetlen az igazság feltárása a múltról, különösképpen is az 1944-1991 közötti időszak történelmének a feldolgozása” – mutatott rá Schick érsek.

Ezért fontos, hogy megőrizzék a munkatábor maradványait annak a kornak az emlékeként, hogy ezzel is hozzájáruljanak a túlélőknek és szeretteiknek a vigaszához, hogy feltárják e szomorú időszak tényeit és hogy létrehozzák az elmélkedés fontos helyeit. A munkatábor megőrzéséhez való konkrét hozzájárulásukként a találkozó résztvevői megtisztították a területet a gaztól és összegyűjtötték az ott talált, elszórt szemetet – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség.

Fotó: Terbócs Attila (Pasztilla)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!