Döntött a kormány a keresztény fiatalok ösztöndíjprogramjáról

A magyar kormány augusztus 30-i ülésén döntést hozott az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak című projekt folytatásáról. A most kezdődő lesz a második tanév, amely során üldöztetést szenvedő keresztény közösségek fiataljai kapnak lehetőséget arra, hogy Magyarországon folytassák tanulmányaikat. A célok között van az érintett közösségek helybenmaradásának elősegítése.

Az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak névre hallgató projekt folytatásáról határozott a kormány augusztus 30-i ülésén. A Magyar Közlönyben megjelent, 1397/2018 számú kormányrendelet értelmében “a kormány egyetért a szülőföldjük térségében maradt közel-keleti keresztény és más üldözött vallási és nemzetiségi kisebbségekhez tartozó családok megsegítésének támogatásával, és ezen közösségek helyben maradásának elősegítésével, amely célnak részét képezi a Közel-Keleten menekültként élő emberek hazatérését segítő programok hatékonyságának, működőképességének biztosítása”. 

A kabinet ennek kapcsán felhívja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős miniszter, azaz Semjén Zsolt bevonásával gondoskodjon az ösztöndíjprogram 2018-2019-es tanévben történő 

folytatásához szükséges 300 000 000 forint biztosításáról.

Egyben felhívja az egyházakkal való kapcsolattartás koordinációjáért felelős Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, hogy a feladatok megvalósítása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A porgramot 2017 júniusában hívta életre a kormány. Célja, hogy lehetőséget adjon felsőfokú tanulmányok folytatására magyar felsőoktatási intézményekben keresztény fiataloknak, akiknek származási országában a keresztény közösségek vallási üldöztetésnek, fenyegetésnek vannak kitéve, vagy korlátozzák szabad vallásgyakorlásukat.

S4C.News

Iratkozzon fel hírlevelünkre