Tawadros pátriárka a kopt fiatalokhoz: Őrizzétek meg saját gyökereiteket!

A kopt fiatalok augusztus végi világtalálkozóján Tawadros pátriárka felhívással fordult a kopt ortodox egyház fiataljaihoz, akik a világ 30 országából érkeztek a nagytalálkozóra. Arra buzdította a fiatalokat, hogy őrizzék meg és ápolják saját gyökereiket – írja a Vaticannews.
 
 

„Visszatérni a gyökerekhez” címmel rendezték meg a kopt ortodox fiatalok első világtalálkozóját az Anba Bishoy monostor „Logosz” központjában, a Kairótól 90 km-re északnyugatra fekvő Wadi el Natrunban. Mintegy 200 fiatal érkezett a világ 30 országából Egyiptomba, hogy részt vegyenek az egy héten át tartó rendezvénysorozaton, ahol konferenciák, szemináriumok, filmvetítések, kirándulások és zarándokutak várták őket. Tawadros pátriárka szavai, amellett, hogy saját fiataljaihoz szólt, értékes gondolatokat tartalmaznak minden keresztény egyház számára.

Segítsük a kopt fiatalokat, hogy megőrizzék saját hagyományukat

Első alkalommal rendezett ilyen fórumot a kopt ortodox egyház, azzal a kifejezett céllal, hogy segítse a világszerte diaszpórákban, szórványokban élő kopt fiatalokat önazonosságuk, vallási identitásuk megőrzésében és ápolásában. „Ez volt az egyik álmom kezdettől fogva, ahogy megkaptam a pátriárkai kinevezést” – vallotta meg a találkozó kezdetén Tawadros pátriárka. „Azt szerettem, volna, hogy találjunk alkalmat és lehetőséget arra, hogy főként a szórványban élő fiataljaink találkozhassanak egymással és velünk, hiszen ők az egyház jövője, nemcsak Egyiptomban, hanem szerte a világban, ahol a koptok közösségei élnek. Nagyon sok nehézséggel kellett szembenézni a szervezés során, de a sok imádság és munka végül meghozta a gyümölcsét. Megadta az Isten nekünk, hogy az álom megvalósuljon, még ha egyelőre kisebb mértékben is születik  meg a találkozó” – írja vatikáni híroldal.

A kopt diaszpóra a világban

A kopt ortodox egyház jelen van a világ több mint ötven országában. A kopt püspökök közül mintegy 30 szolgál Egyiptomon kívül a különféle országokban. A kopt fiatalok világtalálkozóján részt vett Naguib Sawaris kopt egyiptomi gazdag üzletember, aki világszinten vezető állást foglal el a telekommunikáció világában.

Száz éves a “vasárnapi iskolák mozgalma”

2018-ban ünnepli a kopt ortodox egyház a „vasárnapi iskolák mozgalma” létrejöttének centenáriumát. Ez a kezdeményezés a protestáns egyházak „Sunday Schools” mozgalma mintájára született és arra irányult, hogy a világiak teológiai és lelki képzését szolgálja. A modell átvétele, egyidőben a kopt monasztikus szerzetesség megújulásával, kiváló eszköze lett a múlt század elején a „kopt ébredésnek”. Napjainkban Egyiptomban az egész kopt közösséget megrázta a július 29-én elkövetett merénylet Epiphaniosz kopt püspök ellen, akit a Szent Makáriosz kolostorban öltek meg – folytatódik a cikk.

https://s4c.news/2018/08/14/szemelyes-ellentetek-vezettek-epifaniosz-kopt-apat-meggyilkolasahoz/

A fiatalok a kopt egyház jövője

Ebben az összefüggésben még ékesszólóbbnak tűnik Tawadros kopt pápa felszólalása a fiatalok fórumán:

„Amikor fiatalokkal találkozunk, akik az egyházunk jövője, szívünk megerősödik abban a reménységben, hogy a kopt egyház kincsét, a hagyományunkat a jövőben is továbbadják nemzedékről nemzedékre” – tájékoztat a Fides katolikus hírügynökség.         

Fotó: egypttoday.com 

Iratkozzon fel hírlevelünkre