Drámai adatokat tettek közzé Belgiumban az eutanáziáról

Belgiumban nyilvánosságra hozták az eutanázia ellenőrzésével és értékelésével megbízott szövetségi bizottság 8. jelentését. A dokumentumot június 12-én hagyták jóvá.

Az Osservatore Romano cikke szerint a belga bizottság honlapján elérhető szöveg a 2016-os és 2017-es adatokat dolgozta fel és négy szekcióra osztotta el az eredmények bemutatását: az orvosoktól összegyűjtött információkra alapozott statisztikák; az érvényben lévő törvény leírása és értékelése, illetve annak alakulása, valamint ajánlások, amelyek további törvényjavaslatokat eredményezhetnek és különböző mellékletek.

Minden nap 6-7 ember választja az eutanáziát

Az eutanázia a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás. Aggasztó részletekre derül fény a jelentés alapos tanulmányozása után. 2002 szeptemberétől, a törvény életbelépésétől folyamatosan növekedett az eutanázia aránya: 2004-ben 349, 2016-ban 2028, 2017-ben 2309 esetről számol be a dokumentum. Nagyrészük az ország flamand részéről származik. Az adatok szerint tehát minden nap 6-7 ember hal meg halált okozó injekció vagy gyógyszer által. A Belgium 11 milliós lakosságára vetített tendenciát alapul véve, ha Olaszországban legális lenne és ugyanilyen arányban alakulna az eutanázia végrehajtása, minden évben 14 ezer ember kérné élete megszakítását. Ez nagyon magas szám, ami a távlatokat tekintve folyamatosan emelkedne.

Növekszik az eutanázia

A két év alatti 4337 esetből 15% a „rövidtávon” bekövetkező halál, ami heteken vagy hónapokon belüli időtartamot jelöl. Ha a palliatív kezelés szempontjából közelítjük azonban meg, amelynek célja, hogy csökkentse a betegek szenvedését, és a lehető legjobb életminőséget biztosítsa, a 15%-nyi beteg érdekében sok mindent lehetett volna tenni. Az eutanáziára jelentkezők betegségeinek nagy része (64%) daganatos eredetű és folyamatosan növekvőben van a hatványozott problémákkal (keringési, légzési és anyagcsere patológiák) küzdő idős ember. A jelentés szerzői szerint gyorsan növekedni fog az eutanázia a várható élettartam növekedésével és annak következtében, hogy az időseket meggyőzik arról, hogy „álljanak félre”, ha már túl költségessé válnak a nyugati egészségügyi rendszer számára.

A jelentés szerzőinek aggodalma az, hogy minél jobban terjeszteni kell ezt a kultúrát

Két év során 77 beteg kérte az eutanáziát mentális betegségekre hivatkozva, közöttük személyiségzavar, depresszió, nyugtalanság és skizofrénia. Nagyrészük 60-80 év közötti volt, de 3 esetben 18 év alatti (9,11,17 éves). 18 beteg, akik száz év felettiek voltak, szintén az eutanáziát választották. A számok mögött konkrét személyeket látva azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a végső kommentárok tónusát a javaslatok között. A jelentés szerzőinek aggodalma az, hogy minél jobban terjeszteni kell ezt a kultúrát és informálni az embereket erről a lehetőségről, vagyis arról, hogy a gyógyító orvoslás mellett létezik ez a másfajta „segítségnyújtás” is.

Belgiumban sok orvos azonban ellene van annak, hogy az eutanáziát azonosítsák az élet végének kezelésével. A brüsszeli székhelyű Európai Bioetikai Intézet (www.ieb-eib.org) honlapján lehet tájékozódni arról, hogy a valóság mennyire eltér a fehér köntösbe bújtatott halált hozó orvosi eljárás vonzóvá tett valóságától.

Forrás: Vaticannews