Bio-gazdálkodási kurzusokkal a migráció ellen

A szaléziak és a VIS civil szervezet munkatársai a StopTratta kampány keretében bio-gazdálkodási kurzusokat vezetnek Ghánában. Olyan fiatalokat oktatnak, akiket veszélyeztet az illegális migráció vagy visszatérő migránsok.

 

Miután ezek a tanfolyamok befejeződtek, egyes hallgatókból tanárok lesznek, akik tudásukat más nehéz helyzetben lévő gyermekekkel tudják megosztani. Ezenkívül a közelmúltban sikerült olyan pénzeszközöket biztosítani, amelyek garantálják a mikrohiteleket azoknak a fiataloknak, akik mezőgazdasággal foglalkoznának és kistermelők szeretnének lenni.

“Az, hogy elmegyünk innen, egy választásnak kellene lennie, nem az egyetlen (lehetséges) útnak.”

Ez az a meggyőződés, amely a fejlődő országokban élő fiatalok szolgálatában működő szaléziakat és a nemzetközi önkéntes szolgálatot működtető VIS civil szervezetet mozgásban tartja. Például Ghánában, a bio-gazdálkodó szakképzésnek köszönhetően sok fiatalnak lehetősége van arra, hogy szakmát tanuljon, munkahelyet teremtsen, és ezzel egy időben harcolnak az emberkereskedelem ellen is.

“Az első alkalommal 2013 végén hagytam el a szülőföldemet. Accrából érkeztünk Nigerbe, onnan eljutottam Líbiába, ahol foglyul ejtettek és egy hónapra bezártak, és csak akkor engedtek el, amikor a családom kifizette értem a váltságdíjat. Amikor kiszabadultam, folytattam az utazást Tripoliba” – mesélni a 33 éves ghánai Ofori Gyase Hendrus.

Ofori négy évet töltött Líbiában, mielőtt egészségügyi problémák miatt hazatért volna. Hat hónap kórházi ápolásra volt szükség a gyógyulásához, de most új lehetőségre tett szert a saját országában: Sunyani városban, a Brong-Ahafo régióban bio-gazdálkodási szakképzésben vesz részt, a szaléziak és a VIS szervezésében.

“Bárki, akinek nem sikerül eljutni Olaszországba, Európába, az úgy érzi, hogy kudarcot vallott a saját közössége előtt” – mondta Gianpaolo Gullotta, a VIS regionális projektmenedzsere Nyugat-Afrikában. “Az illegális bevándorlás legfőbb oka a Ghánában élő fiatalok számára a foglalkoztatás hiánya” – tette hozzá a harminc éves Badu Christiana.

“Én is azt terveztem, hogy kivándorolok. Ezt azért tesszük, mert jobb életet keresünk, de miután kitanultunk egy szakmát, amely lehetővé teszi számunkra, hogy méltóságteljesen éljünk, eltűnik a vágy, hogy elhagyjuk a hazánkat.”

Az üvegházakban, ahol a gyakorlati képzés folyik, a fiatalok megtanulják a biodinamikus mezőgazdasági technikát. “Földműves szeretnék lenni. Pénzt fogok kölcsönkérni a családomtól és hozzáadom a kevés megtakarított pénzemet” – mondja Emmanuel Kwame Osei, harmincegy éves diák.

“Pénzt keresni itt, helybenmondja Badu

ez a legjobb módja az illegális kivándorlás megakadályozásának.”

A bio-gazdálkodói szakképzési kurzusok csak egy részét képezik a szaléziak és a VIS által szervezet StopTratta kampány számos projektjének Ghánában.

Forrás: Szaléziak.hu

https://s4c.news/2018/07/30/venezuela-a-fiatalok-tanitjak-a-szaleziakat-a-remenykedesre/

Iratkozzon fel hírlevelünkre