Telefonon egyeztetett Nicaraguáról Mike Pence és Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államtitkára

Az Egyesült Államok alelnöke és Parolin bíboros közötti beszélgetés témája a nicaraguai helyzet volt, amellyel kapcsolatban Pence a támogatása felől biztosította a Közép-amerikai állam egyházát a jelenlegi konfliktusos körülmények között.

A Szentszék Államtitkárságára (Secretaria Status) gyakran utalnak úgy, mint egyfajta miniszterelnöki hivatal, vagy külügyekért felelős „minisztérium”, ugyanis ez a szervezet felelős a pápa általános titkársági ügyeinek intézéséért, valamint a Vatikán diplomáciai kapcsolatainak ügyviteléért.

Az augusztus 10-i telefonbeszélgetés alatt Pence alelnök elismerte, hogy a nicaraguai Katolikus Egyház vezető szerepet játszott a kormány és ellenzék közötti egyeztetések lebonyolításában a múlt év során. Mike Pence méltatta az egyház emberi jogok és a vallásszabadság terén kifejtett munkáját, valamint elismerte a béke iránti elkötelezettségét.

Az elmúlt időszak összecsapásaiban sokan vesztették életüket. 2018 áprilisában az emberek az utcára vonultak, miután 16-án az elnök bejelentette, hogy csökkenti a nyugdíjakat, emellett pedig emeli a társadalombiztosítási adó-hozzájárulást. Ezt a rendelkezést időközben visszavonták, azonban a helyzet továbbra sem javult érdemben, mivel Ortega nem hajlandó új választásokat kiírni.

Az erőszakba torkolló megmozdulás során a kormányerők a fővárosban több órán át lőtték az Isteni Irgalmasság-templomot, míg végre a katolikus egyház közvetítésére a bent rekedtek távozhattak onnan.

Az alelnök és az államtitkár kölcsönösen elítélték az erőszakot, előbbi pedig támogatása felől biztosította a Nicaraguai Püspöki Konferenciát, amely továbbra is folytatni fogja demokrácia és az emberi jogokért való kiállást. Az egyház szerepe azonban továbbra vitatott az Ortega-rezsim részéről, ugyanis szerintük az a tüntetők oldalára állt és vezető szerepet tölt be az ellenállásban. Ennek egyik következménye volt, hogy az egyház tagjait többször is támadás érte az ország különböző pontjain.

Július végén az USA ígéretet tett arra, hogy másfél millió dollárral fogja támogatni az országban működő emberi jogi szervezeteket és a kormánytól független médiumokat is. Mike Pence a nemrég megrendezett washingtoni vallásszabadsági konferencián beszédében elítélte a nicaraguai kormány intézkedéseit.

„Daniel Ortega kormánya gyakorlatilag háborút indított a Katolikus Egyház ellen” – mondta akkor az alelnök.

„Nicaragua püspökei hónapok óta arra törekszenek, hogy sikerüljön kialakítani egy nemzeti párbeszédet, amely a következő lépés lehetne a demokráciáért folytatott tüntetéseket követően. Ennek ellenére a kormány által támogatott fegyveres csoportok egyházközségeket, templomokat, és egyházi személyeket támadnak meg, akik ellen a rendőrség is gyakran fizikai erőszakkal lép fel” – mondta el Pence.

Egy, a Fehér Ház által kiadott közleményben az USA továbbra is elkötelezett abban a szándékában, hogy támogassa a Nicaraguai Püspöki Konferenciát és az egész egyházi közösséget, akik kiállnak a demokrácia, az emberi jogok és a szabadság érdekében.

Forrás és kép: CNA

Iratkozzon fel hírlevelünkre