Brazil főpásztorok a magzati életekért

Több brazil püspök is felszólalt a Legfelsőbb Bíróság meghallgatásán annak érdekében, hogy kiálljon a magzati élet védelme mellett és felszólaljon az abortusz ellen. Rio Grande püspöke szerint az élethez való jog a legalapvetőbb jog, amelyet nem szabad elvenni az anyák méhében fejlődő gyermekektől. Brazília a napokban enyhítheti hatályban lévő abortusztörvényét.

A brazil püspöki kar több tagja is személyesen jelent meg és szólalt fel a brazil Legfelsőbb Bíróság által tartott meghallgatáson, hogy tiltakozzon az abortusz ellen és hitet tegyen a magzati élet védelme, az élet szentsége mellett. Ricardo Hoepers, Rio Grande püspöke szerint a kérdés nem tartozik a Legfelsőbb Bíróság hatáskörébe. Hangsúlyozta: az élethez való jog a legalapvetőbb jog. A katolikus egyház tanítása alapján az élet védelmére szólított fel a fogantatástól kezdődően. 

A magzatra nem lehet úgy tekinteni, mint egy bármilyen testrészre

jelezte  a püspök, majd hozzátette: „olyan, mintha egy epehólyagról beszélnénk, egy veséről vagy egy vakbélről, amit el kell távolítani, mert különben belehal a beteg. Rossz a fókusz”. Ricardo Hoepers elmondta, a középpontba a gyermek életét kellene helyezni. „Az élethez való jog a legalapvetőbb jog, ezért mindennél jobban kell védelmezni. Ez a jog az emberi létből fakad, nem az állam engedménye. A köztársaság hatalmában az áll, hogy kötelességszerűen védelmezze.” 

José Eduardo de Oliveira e Silva atya a meghallgatáson sajnálatát fejezte ki, amiért jóval több olyan embert hallgattak meg, aki az abortuszt támogatta, mint aki az életet vette védelmébe, ezzel szándékos torzításra utalt. „Ez a meghallgatás csupán arra szolgál, hogy a bíróság legitimálja a tevékenységét – mondta. – Úgy tesznek, mintha meghallgatnák a különböző álláspontokat, de valójában pusztán legitimálják, ami ezután következik: az abortusz legalizálását.”

A brazil püspöki konferencia felszólította a plébániákat, hogy húzzák meg a harangokat augusztus 2-án, csütörtökön, ezzel hívják fel a figyelmet a kérdésre. A Rio de Janeiró-i hatalmas Megváltó Krisztus-szobor lábainál – a szobor a brazil egyház jelentőségének ikonikus jele is egyben – Orani João Tempesta riói bíboros beszélt az életvédőkhöz. „A Corcovado tetején, a Megváltó lábainál, együtt szeretnénk felhívni az egész társadalom figyelmét az élet fontosságára. Azt akarjuk, hogy a harangok, melyek nem csak Rióban, de egész Brazíliában megszólalnak, hívják fel a figyelmet történelmünk eme jelentős pillanatára, és szólítsanak fel mindenkit az élethez való jog sérthetetlenségének biztosítására.”

A Brazíliában jelenleg érvényben lévő szigorú abortusztörvény csak súlyos agyi rendellenesség esetén, illetve ha a terhesség nemi erőszak következtében jött létre, vagy az anya élete forog veszélyben, engedélyezi a terhesség megszakítását.

A Legfelsőbb Bíróság ítélethozatala az augusztus 6-i, hétfői meghallgatások után mintegy tíz nappal várható.

A kétnapos meghallgatásra pár nappal azelőtt került sor, hogy Argentínában a törvényhozók szavaztak az abortusztörvényről. Argentínában, Ferenc pápa szülőhazájában a felsőház nem szavazta meg végül az abortusztörvényt enyhítő tervezetet, 38:31 arányban elutasították azt.

Forrás: Catholic Herald

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre