Az etióp-eritreai béke árnyékában a keresztények helyzete továbbra is rendezetlen

Az Irish Times-ban megjelent felhívás szerint az Etiópia és Eritrea között létrejött békét a nemzetközi sajtóban rendkívül pozitívan értékelték, amely mérföldkő lehet a két ország kapcsolatának rendezésében. Azonban keresztények ezrei még mindig komoly fenyegetéssel néznek szembe.

„A lehető legteljesebb mértékben üdvözlöm a két ország közötti béke megállapodást” – kezdi levelében David Turner, az írországi Church in Chains keresztényeket segítő szervezet elnöke. „A Dr. Abiy Ahmed Ali etiópiai miniszterelnök által elfogadott ENSZ szabályozás a két ország határvitáját illetően valóban lélegzetelállító. Azonban ezek a fejlemények könnyen félrevezethetnek és ahhoz a téves következtetéshez vezetnek, hogy az eritreai emberek megrázkódtatásainak vége és végre megkezdődhet a nemzetközi segítségnyújtás és kereskedelem (…)” – folytatja a szervezet vezetője.

„Tekintve, hogy a humanitárius segítségnyújtás és a kereskedelem is csak az eritreai kormány jóváhagyásával folytatható le, ez (a rendszer sajátosságai miatt) kizárólag az emberi jogok semmibevételével valósítható meg, amelynek az eritreai emberek az elszenvedői. (…) „

„Az elmúlt hetekben nem volt szerencsém a fővárosba, Aszmarába utazni, aminek az az oka, hogy letartóztatnának. Miért?

Egyszerűen abból az okból kifolyóan, hogy fel mertem szólalni az országban élő több ezer keresztény nevében, akik közül rengeteget tárgyalás nélkül börtönöztek be, ahol szörnyű körülmények között kellett élniük, valamint azért, mert kiálltam a kilencven éves eritreai ortodox pátriárka mellett, akit több mint egy évtizede (!) tartanak házi őrizetben a hatóságok.”

„A számos másik eset, amelyekben az emberi jogok komoly megsértéséről van szó, beleértve politikusok és újságírók önkényes letartóztatását, az ENSZ helyi megbízottja – akinek belépését az országba megtagadták – emberiesség elleni bűncselekményeknek minősítette” – folytatódik a felhívás.

„(…) Az Írország által Eritreának nyújtott támogatásoknak akkor van legitimitásuk, ha először az eritreaiak jogainak érvényesítésében támogatjuk az embereket, nem a rezsimet feltétel nélkül – zárta sorait David Turner.

Forrás: The Irish Times (fotó: Reuters)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre