Megérkezett Damaszkuszba Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita

Szíriába utazott Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Első hivatalos programjaként átadta a Görögkatolikus Metropólia által szervezett adománygyűjtés során összegyűjtött mintegy harmincezer dollárnyi adományt a melkita görögkatolikus patriarkátus részére Damaszkuszban.

 

A kis híján 8 millió forintnak megfelelő összeget gyermekprogramokra, gyermekek orvosi ellátására, és egy háborúban megrongálódott görögkatolikus iskola felújítására fordítja a melkita görögkatolikus patriarkátus.

Az adományok átadása után Jusszef Abszi (I. József) pátriárka fogadta az érsek-metropolitát. Tavaly júniusban már találkoztak, amikor Kocsis Fülöp Szíriába látogatott, de akkor Jusszef Abszi még nem volt pátriárka.

A találkozón Kocsis Fülöp beszámolt az adománygyűjtésről és a magyarországi görögkatolikus egyház fejlődéséről. A pátriárka érdeklődött Magyarország menekültpolitikája iránt, megvitatták a menekült keresztények helyzetét és beszéltek a melkiták menekülteket segítő missziójáról. Kocsis Fülöp a máriapócsi Istenszülő-kegykép másolatán kívül átadta a pátriárkának azt a könyvet is, melybe a magyar görögkatolikusok üzeneteket írtak szíriai testvéreinknek.

 

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye