Vallásszabadság és nőjogok

A nők és a vallási kisebbségek jogai között szoros összefonódás van, ugyanis mindkettő egy kalapba tartozik és kikényszerítésük egyaránt hozzátartozik az üldöztetést szenvedők védelméhez.

 

 

Callista Gingrich, az Egyesült Államok vatikáni nagykövete a Fox News-nak nyilatkozott arról, hogy „amikor a vallásszabadság biztosítva van, akkor a nők jogai is érvényesülnek, erősödnek, ami hozzájárul társadalom fejlődéséhez.”

A nagykövet hozzátette, hogy a vallási megkülönböztetésen alapuló erőszakos cselekedetek női áldozatai különösen nagy veszélynek vannak kitéve, amelyek között említhető a korai házasságra való kényszerítés, az embercsempészet és nemi erőszak különböző formái.

Gingrich szerint a nőket ért erőszakot olykor állami szinten is tolerálják annak érdekében, hogy egy-egy vallási kisebbséget elnyomjanak. Ennek egyik példájaként az Iszlám Állam terrorszervezet által elkövetett erőszakos cselekedeteket, valamint a Mianmarban üldöztetésnek kitett rohingyákat említette.

Azon kormányok, amelyek fellépnek a vallásszabadság érdekében, egyúttal nagyobb védelemben részesítik a nőket is. Azokban az országokban amelyekben nem kényszerítik az embereket az áttérésre ezzel a homogén vallási megoszlást támogatva, ott „nagyobb eséllyel vannak biztosítva a nők jogai is” – fogalmazott a nagykövet.

Callista Gingrich a múlt heti nemzetközi vallásszabadsági konferencián szintén felszólalt, ahol egy kerekasztal-beszélgetést vezetett, amin a téma nőket érő kihívások volt.

Nem utolsó sorban a témát Geraldine Brooks dolgozta föl rendkívül alaposan A vágy kilenc része című könyvében, amely kalandregényszerűen mutatja be az iszlám női társadalmának olykor rendkívül keserű történeteit és bepillantást enged azokba a sorsokba, amelyek a külvilág számára teljesen zártak.

Forrás: World Watch Monitor

Fotó: iStock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb