Erősödik a keresztényellenesség Kínában

Mao óta nem látott mértékben üldözik a keresztényeket és rombolják templomaikat Kínában – olvasható Szalma György írásában, mely a mandiner.hu-n jelent meg. A szerző kiemelte: a keresztények elleni hatósági fellépések aggasztóan megszaporodtak a távol-keleti országban. Szemlénk. 

 

Aggasztóan megszaporodtak Kínában a keresztények elleni hatósági fellépések. Főként a protestáns egyházakat érik inzultusok, azonban a katolikus egyháznak is komoly nehézségekkel kell szembenéznie – írta a mandiner.hu oldalon megjelent elemzésében Szalma György. A szerző szerint a kínai keresztények helyzete 2013-ban kezdett el drasztikusan romlani, attól kezdve a kínai hatóságok több ezer gyülekezetet számolt fel és több tízezer tehető azon hívők száma, akiket letartóztattak.

Az időszakos üldözések ellenére azonban a kereszténység egyre több hívet gyűjt az ázsiai országban – ahogy arról korábban az S4C is írt, 2050-re akár Kína lehet a legnépesebb keresztény ország a világon

Az üldözés egyik alapvető motívuma az, hogy a kínai hatóságok gyanakodva tekintenek minden szervezetre, amely valamilyen formában kötődik a nyugati világhoz, márpedig a protestáns kisegyházak amerikai háttere miatt a kínai állam attól tart, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata felhasználja ezeket a közösségeket.

Áprilisban a kormány egyik tisztviselője kijelentette: Kínában a vallásokat „át kell alakítani a szocialista társadalom igényeinek megfelelően”. Nemrégiben egy olyan új szabályozás lépett életbe Kínában, melynek értelmében a tizennyolc év alattiak egyetlen egyházi épületbe sem léphetnek be. Ezzel a vallásgyakorlást nehezítik meg, illetve azt, hogy családok járhassanak együtt Istentiszteletre. 

Szalma György rámutatott: a missziós tevékenység akadályozása mellett a leginkább aggasztó folyamat, hogy a kínai hatóságok templomokat és kegyhelyeket rombolnak le. 

A szerző zárszavában hangsúlyozta: a keresztényüldözés egyre erősödik a világ minden részén. Kína nem a legnehezebb színtere a keresztény hit gyakorlásának. A jelenség súlyosságát jelzi a Vatikáni Rádió által idézett izraeli ENSZ nagykövet, Ron Prosor szavai is: „a keresztények az új évezred zsidói”.

Forrás: mandiner.hu

Az S4C.News Kínával foglalkozó cikkeit ide kattintva böngészheti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre