Hallathat még magáról az Iszlám Állam

Miután hétfőn három fegyveres megtámadta az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben található kormányzói hivatal épületét, ismét megjelent az Iszlám Állam árnya a térség fölött. A hivatalos álláspont szerint a dzsihadistákat tavaly végleg kisöpörték, de vannak arra utaló jelek, hogy a terrorszervezet újra erősödik – idézi a Reuters elemzését a magyaridok.hu. 

Mint arról az S4C.News is beszámolt: hétfőn három fegyveres támadta meg az erbíli kormányzói hivatalt, túszokat ejtve, tüzet nyitva a járókelőkre, majd közel négy órás tűzharcot vívva a biztonsági erőkkel. Feltételezhető, hogy az elkövetők az Iszlám Állam nevű szélsőséges, dzsihadista szervezethez tartoztak. Az S4C.News erbíli munkatársa kedden azt jelentette, hogy a fegyveresek helyi lakosok voltak, ami nyugtalanító a milliós nagyváros számára.

Az esetet követően a magyaridok.hu idézte a Reuters hírügynökség összefoglalóját, melyben szakértőket is megszólaltattak. Helyi biztonsági tisztviselők vélekedése szerint valóban feltételezhető, hogy a támadók az Iszlám Állam tagjai voltak, mert a szélsőségesek taktikájának megfelelően jutottak be az épületbe, és “Allah akbart!” kiáltoztak. 

Egy, a Reutersnek nyilatkozó ISIS-szakértő szerint azonban sokkal inkább valószínű, hogy az akciót az Anszar al-Iszlám nevű, túlnyomó többségében kurdok alkotta szalafista szervezet hajtotta végre, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban áll. Az iraki kormány tanácsadójaként is tevékenykedő szakértő szerint erre utal, hogy a terrortámadás nem volt olyan kifinomult, mint az az ISIS műveleteinél megszokott volt, továbbá árulkodó az is, hogy a fegyveresek az Anszar al-Iszlám által viselt kurd öltözetben törtek be a kormányhivatalba.

https://s4c.news/2018/07/24/erbili-tamadas-kereszteny-az-aldozat/

A hírügynökség beszámolója szerint több jel is arra mutat, hogy az Iszlám Állam újra erősödik a térségben. Ez részben a május 12-i parlamenti választások után bekövetkezett káosznak tudható be; a voksolás eredményét sokan megkérdőjelezték. Bizonyos nézetek szerint ugyanis iráni támogatottságú csoportok próbálnak a vezetésbe férkőzni, hogy biztosítsák hatalmukat a következő kormány felett. A bizonytalanság a legjobb táptalaj az ISIS számára: korábban is így, a kormánnyal szembeni bizalmatlanságot kihasználva alakított ki együttműködést az iraki közösségekkel.

A Reuters által megszólaltatott helybéliek szerint a legaggasztóbb az: a harcosok többsége iraki, ami lehetetlenné teszi, hogy elhagyják az országot.

Forrás: magyaridok.hu, Reuters.

Iratkozzon fel hírlevelünkre