Siklósi Beatrix: A kereszténység mindenre képes választ adni

A nullahategy.hu készített interjút Siklósi Beatrixszel, az Irakban, Egyiptomban és Szíriában forgatott Övék a Mennyek országa című, háromrészes dokumentumfilm-sorozat készítőjével, hogy milyen is volt kint lenni, testközelből megtapasztalni azt, amit semmilyen médium nem tud átadni, megtapasztalni, hogy milyen is azoknak a keresztényeknek a hite, akik nap, mint nap élet és halál peremén járnak. A részekről készült beszámolóinkat, valamint a teljes filmeket az első, második és harmadik rész linkjein elérhetik.

Az egész forgatás, nem csupán a Szíriában élő keresztények bemutatását célozta, de Hölvényi György európai parlamenti képviselő felvetése nyomán a teljes stáb, kiegészülve Sajgó Szabolccsal és Böjte Csaba atyával azért is látogatott el a közel-keleti országokba, hogy a világ vezető tévétársaságainak a témára való teljes ignorációjával ellentétben egy kis figyelmet tudjanak összpontosítani az ottani helyzetekre.

Felvetődik a kérdés, hogy egy ennyire súlyos helyzetben miért fordít hátat a világ? „A téma valamiért nem illik bele az általuk képviselt értékrendbe.” – magyarázta Siklósi.

Annak tényét, hogy bolygónk legnagyobb vallása egyben a legüldözöttebbé válik, jó lenne, ha minden ország minden népe tudomásul venné, és ennek megfelelően tenne lépéseket.

Magát az utat nehezen lehetett megszervezni, tekintve, hogy több helyszín is háborús övezetnek minősült a forgatás alatt, de a helyi egyházi vezetők a lehető legtöbb segítséget megadták ennek létrejöttéhez, bár az épségüket, biztonságukat senki nem tudta garantálni.

„Kevesen tudják, ezért most elmondom, hogy a helyi közösségek rendkívüli hálát éreznek a hozzájuk érkező, az ő életükre kíváncsi európaiak iránt. Egy ilyen kis ország, mint Magyarország együttérzése is erőt ad nekik, annak az élményét teremti meg, hogy nincsenek egyedül. Mindenki a maga módján, a maga eszközeivel segít.” Jordánia egyik iskolája is a magyar kormány támogatásával épülhetett meg.

Az ottani emberek valahogy sokkal mélyebb dimenziókban élik meg hitüket, „nem követelőzőek, a gyűlöletnek nyoma sincs bennük”, se egymással, se az európaiakkal, amerikaiakkal szemben. Bárki, aki szükséget szenved, annak azonnal a segítségére sietnek és a háború valóságának közepén végbevitt tetteik, hitük helytállásának a fényében egy-egy itthoni „problémaként elkönyvelt helyzet vagy állapot meglehetősen nevetségesnek tűnik. Különben a jólét nagyon lustává és kényelmessé tesz minket.”

A riporter végső kérdésében egy tanulmányra hivatkozik, mely rávilágít arra, hogy Európa egyre nagyobb mértékben elvallástalanodik. A válasz figyelmeztetés mindannyiunknak:

„Ha engem kérdez, a kereszténység mindenre képes választ adni, csak Európában nem vesznek róla tudomást. Kezdünk gyökértelenné s erőtlenné válni, ahelyett, hogy büszkék lennénk a tulajdon értékeinkre, a tulajdon gyökereinkre. Az anyagi világ túlzott méretű terjedése rengeteg kárt okoz, pontosabban a lényegtől terel el minket. Erre nem ártana jobban, tudatosabban odafigyelnünk.”

A teljes interjút itt olvashatják.

Varga Gergő Zoltán

 

Fotó: Horváth Péter Gyula

Iratkozzon fel hírlevelünkre